Logo decormyyhome.com

Домашно почистване от изкуствен велур

Домашно почистване от изкуствен велур
Домашно почистване от изкуствен велур

Видео: Почистване и поддръжка на кожени седалки и кожени салони 2024, Юли

Видео: Почистване и поддръжка на кожени седалки и кожени салони 2024, Юли
Anonim

Faux велур е модерен материал, който се използва при шиене на обувки, мека мебел, дрехи. Той е много издръжлив, издръжлив и миещ се. Единствените недостатъци включват факта, че велурът бързо се замърсява, за разлика от кожата.

Image

Изкуствен велур, за разлика от естествения, се страхува от вода. Не може да се измие и дори да се изплакне. Има два вида почистване - сухо и мокро. Ако замърсяването е незначително, тогава си струва да опитате да го избършете със специална гума за велур или да използвате обикновена училищна. Ако този метод не работи, тогава си струва да подготвите сапунен разтвор. Нанесете малко количество пяна върху четката и изплакнете мръсотията. В този случай трябва да се правят движения по купчината. След процедурата отстранете останалата пяна със суха кърпа, изгладете купчината и я подсушете.

Мазните петна могат да бъдат отстранени с нишесте. За това мястото на замърсяване се поръсва с прах. Изчакайте 30 минути и намажете велура. Ако нишестето не се справи, то трябва да се смеси с 10% амоняк и да се нанесе върху петното. След пълно изсъхване велурът трябва да се почисти.

Лепкавите петна по дрехите и обувките могат да се отстранят с гъба, потопена в следния разтвор: 1 чаша топло мляко и чаена лъжичка сода.

Устойчивото и силно замърсяване може да бъде отстранено под въздействието на пара. За тези цели се нуждаете от ютия за пара, ако няма такава в къщата, тогава можете да използвате парата, излизаща от чучура на чайника. При нагряване купчината се издига и става по-лесно да се стигне до трудно отстраняване на петна. Можете да използвате четка.

Диван, покрит с изкуствен велур, лесно се почиства с прахосмукачка за пране. В същото време сапуненият разтвор трябва да се излива във отделението за вода.

Палто от овча кожа от изкуствена велур се почиства най-добре на сухо. Мястото на замърсяване се поръсва с грис или нишесте. Този метод няма да остави петна върху тъканта. Силните петна трябва да се търкат с мека четка, потопена в специална смес. Приготвя се от следните съставки: 20 г глицерин, 20 г амоняк, 1 ч.л. боракс, 450 мл. вода.

Силните петна могат да бъдат отстранени със смес от няколко алкохола: етил, амоняк.

Следи от химикалка, катран, битум се отстраняват с терпентин масло. Ако лакът за нокти случайно попадне на любимото ви яке, тогава това е поправимо. Ще е необходимо да навлажнете памучната подложка с препарат за отстраняване на лак за нокти и да намокрите мръсотията. Продължете манипулацията, докато петното изчезне. Необходимо е да сменяте памучен тампон възможно най-често.

По време на ремонта всичко в апартамента е обърнато наопаки. Можете по невнимание да се облегнете на боядисаната повърхност и да оцветите дрехите с боя. Ако в тази ситуация нещо, направено от изкуствен велур, е пострадало, тогава не трябва да се разстройвате, можете да го спасите. За тези цели се нуждаете от пречистен терпентин. Всички манипулации се извършват най-добре със свежо замърсяване. В този случай по-вероятно да премахнете петното без следа. Необходимо е да навлажнете мека кърпа в терпентин и да я нанесете върху петното, така че боята да се разтвори и да остави влакната. След няколко минути избършете мръсотията със суха кърпа. След изсушаване велурът може да се избърше с четка, за да се фиксира резултатът.

Петната от вино се отстраняват най-добре с оцет. За да направите това, добавете две супени лъжици оцет към чаша вода и сместа смесете със сапунен разтвор, навлажнете гъба и избършете велур.

Устойчивото, упорито петно ​​не винаги може да се почиства у дома с импровизирани средства. В такава ситуация е най-добре да вземете вещта на химическо чистене. Професионалистите ще ви помогнат да се отървете от замърсяването и да запазите първоначалния вид на продукта.