Logo decormyyhome.com

Дълъг живот на килима

Дълъг живот на килима
Дълъг живот на килима

Видео: Филм - Чипровски килими - традиции и съвременност 2024, Юли

Видео: Филм - Чипровски килими - традиции и съвременност 2024, Юли
Anonim

В продължение на много десетилетия килим може да изглежда като нов за завистта на съседите и приятелите. И за това не е необходимо да се използват скъпи средства и редовно да се предават това обемисто нещо на химическо чистене. Издръжливостта на килима директно зависи от правилната и навременна грижа за него, надеждно съхранение и точен ремонт.

Image

Килимът не е толкова „капризен“, колкото може да изглежда на пръв поглед. Но все пак има правила, че е по-добре да запомните собствениците на килимите - и стриктно да спазвате. Килимът не може да се полага и съхранява в помещения с висока влажност, както и в близост до места за съхранение или употреба на корозивни химикали и домакински химикали. Забранено е поставянето на мебели с остри крака върху нея. Когато го оставяте за съхранение, той никога не трябва да се сгъва: килимът трябва да се навива на стегнато руло заедно с листни продукти от молец или портокалови кори, след това да се поставя на сухо, тъмно място и периодично да се разгъва и изсушава. И още нещо: когато подреждате интериора, трябва да запомните, че нито един килим не може да издържи на ежедневните ефекти на пряка слънчева светлина.

Първите шест месеца е по-добре да почистите новия вълнен килим с мека четка или обикновена метла, за да съберете малки влакна, останали след отрязването на повърхността на купчината. След това можете да пристъпите към вакуумиране. Желателно е да избиете килима с еластичен чукач, като го хвърляте върху кръглата напречна греда с купчина надолу. След това го покрийте от двете страни с мека четка.

Персийският килим трябва редовно да се прахосмуква, след това да се почиства от двете страни и няколко пъти в годината - да се избива старателно на открито. Важно правило за грижа за "пухкавите" килими: те не могат да бъдат почистени срещу купчината и не могат да бъдат нокаутирани, хвърляйки ги над въжето, тъй като това може да ги разтегне. Най-добре е да почистите такъв килим, като го разстилате върху равна повърхност, а през зимата - в снега.

Зимата е най-доброто време за почистване на килима. Първо го слагат върху чист сух сняг и го чукат леко, след това го обърнат и продължават да почистват предната повърхност. След като поръсите килима със сняг, трябва да вървите по него с четка в различни посоки (с изключение на килимите с висока купчина). По време на почистването замърсеният сняг се изхвърля и се заменя с чист сняг. Килимът е изнесен на улицата и принесен у дома, навит на руло. Преди полагане на пода, той трябва да бъде добре изсушен.

Туфирани килими, в които фината тъкан се зашива с конец на купчина, а плетените килими в снега не се почистват. Такива продукти се разклащат само, като се държат за ръбовете.

За мокро почистване на килими можете да използвате обикновена трапезна сол: тя трябва да бъде равномерно поръсена върху килима и след това бавно изплакната с мокра метла.

Всяка течност, разлята по килима, трябва да се отстрани незабавно: колкото по-дълго остава на килима, толкова по-трудно е да се отървете от него без следа. Свежо петно ​​от кафе или чай върху вълнен килим може да се премахне, като се постави дебела бяла кърпа, навлажнена с вода върху нея, или да я намажете със салфетка.

Преди да премахнете стари петна от килима с помощта на химическо или домашно лекарство, трябва да се уверите, че този метод на почистване не навреди на килима - за това агентът първо трябва да бъде тестван в незабележимо място. Мазните петна се отстраняват от килима с бензин, смес от равни части гореща вода и амоняк или дървени стърготини, напоени с бензин. Препоръчва се за известно време да се остави на петно.

Можете да опитате да почистите килима с малка трапезна сол: първо го поръсете върху купчината, след това го помитайте с метла, потопена в гореща сапунена вода или със слаб разтвор на прах за пране (1/2 ч.л на 1 литър вода). Замърсената сол се заменя няколко пъти с чиста сол. В края на работата е препоръчително да избиете килима или да вървите по него с прахосмукачка. Замърсените неоцветени зони на килима се почистват с разтвор, съставен от 5 g водороден прекис и 2 g амоняк в 1 литър вода; след това килимът се измива няколко пъти с вода.

Килим, който от време на време потъмнява, може да бъде „възстановен на младостта“, като го намажете с топла отвара от пшенични трици или слаб разтвор на хапки. Достатъчно е да избършете леко замърсена повърхност на купчината с хавлиена кърпа, навлажнена в разтвор за почистване.

Ако килимът, лежащ на пода, е обърнат поне на 90 или 180 ° поне на всеки шест месеца, тогава може да се избегне неравномерно износване на онези места, по които се ходи най-често. И още нещо: износването на килима ще намалее, ако поставите филцова подплата под него.

Можете да изгладите извитите ръбове по следния начин: в продължение на няколко дни разстелете филма под обърнат ъгъл и поставете мокър парцал върху него, а покрийте този ръб на килима с друг филм отгоре и го прикрепете с плоска тежест.

Ако килимът на места е "плешив", търка се или се колебае, няма значение! Можете да вземете възможност и да опитате да я възстановите самостоятелно. Например, като този: вземете чира от вълна (или няколко кожи), чийто цвят е близък до килима, и отрежете много къси косми от него - заместители на вилите. Внимателно нанесете малко количество универсално лепило върху повредената зона на килима, поръсете подготвената “купчина” върху нея и я изгладете с топла ютия. След 5-6 часа, когато вълната е здраво фиксирана, отстранете излишъка с мека четка.

Изгорелите петна по килима могат да бъдат „съживени“ с обикновени цветни моливи, съпоставяйки гамата с модела на килима. И за да освежите цветен килим, достатъчно е да го избършете с кърпа, натопена в трапезен оцет или солена кисела саламура.