Logo decormyyhome.com

Кое е по-добре: парна ютия или пара

Кое е по-добре: парна ютия или пара
Кое е по-добре: парна ютия или пара

Съдържание:

Видео: Уред за гладене с пара Philips Steam&Go 2024, Юли

Видео: Уред за гладене с пара Philips Steam&Go 2024, Юли
Anonim

Парното ютия е устройство, което бързо и ефективно изглажда дори силно набръчканите материи. Въпреки това, много хора предпочитат специална парна дреха пред такава ютия, вярвайки, че тя работи по-ефективно. Това е само частично вярно.

Image

Парата: неоспорими предимства и недостатъци

Пароход за дрехи е устройство, състоящо се от парогенератор и специален резервоар за вода. Ако сравнявате такова устройство с парна ютия, основното му предимство е, че можете да гладите дрехи с параход директно върху закачалка. По време на гладенето тъканта не влиза в контакт с гореща метална повърхност (както е в случая с ютия). Парата влиза в материала и внимателно го изправя.

В допълнение, параходът перфектно изглажда коприна и синтетични тъкани. Също така е незаменим, ако нещата имат сложна кройка или много деликатна тънка структура. Но с такива материали като лен или памук, параходът за дрехи не винаги може да се справи - по-добре е да използвате ютия с функция за изглаждане на пара или с така нареченото усилване на парата. Разбира се, има и други нюанси: ако, например, обикновена мъжка риза не е трудно да се изглади с параход само за няколко секунди, панталоните със стрелки ще трябва да се гладят с ютия за пара. Въпреки че много производители на параходи предлагат специални скоби за панталони, но, както показва практиката и многобройните отзиви на клиентите, те са неефективни.

Трябва да се отбележи, че използването на параход позволява не само бързо изглаждане на вече висящи завеси, подправено покривало или освежаване на вече износени дрехи, но също така дава възможност да се отървете от неприятната миризма на нещата: цигарен дим и други не много рафинирани аромати. Освен това, според производителите, параходът е в състояние да премахва малки примеси от дрехите без да се мие.

В случай, че петното е много голямо и старо, можете първо да използвате параход, а след това да измиете предмета в топла вода, без да използвате специални препарати за отстраняване на петна - мръсотията ще напусне моментално.

Но какво става с желязото?

Не си струва да говорим за това какво е парно ютия, но основните му предимства и недостатъци заслужават специално внимание.

Основният недостатък на парна ютия е очевиден - необходимостта от използване на дъска за гладене (постоянно я сглобявайте и разглобявайте), което естествено отнема известно време. В допълнение, ютии с функция на усилване на парата имат достатъчно голямо тегло, тоест използването им изисква значителни усилия. Парна ютия обаче е незаменима за гладене на естествени или плътни тъкани, както и панталони със стрелки. Трябва също така да се има предвид, че с помощта на конвенционална парна ютия можете да презареждате много повече неща наведнъж, отколкото да използвате параход.