Logo decormyyhome.com

Какво да направите, ако живачен термометър е счупен

Какво да направите, ако живачен термометър е счупен
Какво да направите, ако живачен термометър е счупен

Видео: Токсичността с живак и какво трябва да знаем за нея 2024, Юли

Видео: Токсичността с живак и какво трябва да знаем за нея 2024, Юли
Anonim

Много хора все още имат живачни термометри, които лесно се чупят или смачкват, тъй като стъклото в продукта е доста тънко. Парите от живак са много опасни за човешкото здраве, така че трябва незабавно да съберете отровни топки от метал.

Image

Отворете прозорците във всички стаи, за да проветрите дома си. Затворете мястото, където термометърът падна с мокри вестници. Ако капки живак попаднат върху някакви неща, сложете ги в найлонови торбички и ги изнесете в гаража или балкона. Затворете вратата към стаята, в която термометърът беше счупен.

Излезте от стаята, за да не вдишвате токсичните пари от живак. Изолирайте слотовете на вратите с лепенка или лента. Проветрете стаята за 30-40 минути, преди да продължите. Опасността от инфекция е отминала, но трябва да дезинфекцирате стаята и нещата. Облечете всякакви дрехи, изработени от синтетични материали, такава тъкан не абсорбира живачни изпарения толкова добре.

Внимателно инспектирайте всички неща, които биха могли да изпуснат отровен метал, блеснете фенерче върху тях, те ще бъдат по-добре забележими. Извършете подобна процедура с пода, опитайте се да не стъпвате върху капки живак.

Събиране на метал трябва да бъде, като се започне с най-големите капки. Сгънете лист дебел лист хартия или картон. Разточете живак върху лист хартия с помощта на дебела игла или игла за плетене. Преместете с лист хартия, така че капките да се слеят в една голяма локва, която трябва да се изцеди в ненужен стъклен буркан или бутилка със стегнат капак. Удобно е да се събира живак със спринцовка, като се всмуква топка след балон в нея.

Много малки капки могат да бъдат достигнати с помощта на лента. До живак, разположен в слотове или под мебели, може да се достигне с дълга спица, върху която се навива памучна вата или тампон. Памучната вата първо трябва да се навлажни с разтвор на калиев перманганат. Вместо игла и тампон можете да вземете спринцовка с дебела игла. Поставете мазилката и памучната вата с прилепнали капки метал в буркан.

Капки живак, уловени в дъската, са много трудни за получаване, така че материалът трябва да бъде отстранен. Същото трябва да се направи, ако металът попадна в слота под подовата плоскост.

Направете почивка на всеки 10-15 минути, за да не се отровите от токсични метални изпарения. Отидете в друга стая или излезте на чист въздух. Бурканът с живак не може да бъде изхвърлен, поставете го в гаража или на балкона за известно време, когато е възможно, дайте го на представителите на спасителната служба.

За дезинфекция на неща или покритие използвайте калиев перманганат. Ще ви трябва около литър от това вещество, в литров буркан с чиста вода добавете няколко частици калиев перманганат, докато течността придобие наситен цвят на фуксия. Добавете малко лимонена киселина или супена лъжица сол. Разбъркайте старателно.

Свързана статия

Какво да направите, ако термометърът се срине

  • Какво да направите, ако сте счупили живачен термометър
  • домашни термометри