Logo decormyyhome.com

Почистване на матрака от петна

Почистване на матрака от петна
Почистване на матрака от петна

Видео: Почистване на матрак: ТОП 6 трика | Orange Frog 2024, Юли

Видео: Почистване на матрак: ТОП 6 трика | Orange Frog 2024, Юли
Anonim

Матракът е идеално местообитание за микроорганизми, които се хранят с частици от човешката кожа, затова се нуждае от редовно почистване. Понякога върху нея се появяват петна по различни причини. Можете да се отървете от тях у дома, като използвате домакински химикали.

Image

Методите за отстраняване на петна зависят от вида замърсяване. За да направите процеса по-ефективен, първо отстранете праха от матрака. За целта го покрийте с мокър лист и след това го нокаутирайте, в този случай прахът ще остане върху листа. Повечето от различните петна от органичен произход (например урина, повръщане) на матрака лесно се отстраняват с лимонов сок или лимонена киселина. За да направите това, разредете продукта със студена вода в съотношение 1: 1, накиснете разтвор от чист парцал и избършете петното. След отстраняването му, между сухата и навлажнена материя на матрака може да остане кафява зона. Лесно се отстранява с прах за пране. Разтвор на лимонена киселина също ще помогне да се отървете от петна от сок.

За почистване използвайте бял прах за пране без примеси, в противен случай матракът може да промени цвета си на това място.

За да премахнете петна от кръв, пригответе специална почистваща паста. Ще се изисква:

- царевично нишесте - 50 г;

- сол - 0, 5 супени лъжици;

- водороден пероксид - 25 мл.

Смесете посочените съставки. Консистенцията на сместа трябва да прилича на паста за зъби. Нанесете пастата върху петното с лъжица и оставете да изсъхне. След това извадете продукта и го вакуумирайте. Ако е необходимо, пастата може да се нанесе върху петното няколко пъти, докато изчезне.

Ако петното от кръвта не изчезне, опитайте да го премахнете по следния начин. Навлажнете замърсената зона с малко студена вода. След това добавете сол към петното и оставете за 2 часа, докато изсъхне. Изстържете солта. Разпечете петното с памучен тампон, потопен във водороден прекис и продуктът ще започне да се пени. Когато реакцията спре, избършете областта с чиста кърпа. Ако петното от кръвта все още остане, смесете 0, 5 с.л. течен амоняк с 50 мл вода, навлажнете памучен тампон и избършете петното. След това внимателно потупвайте тази зона със сух тампон, така че да не остане течност.

За да премахнете свежи петна от червено вино от матрака, нанесете върху тях трапезна сол, оставете за малко и след това избършете това място с влажна кърпа. За да премахнете петна от червило, поставете попивателна хартия върху замърсено място, разтрийте я с памучен тампон, потопен в алкохол. След това извадете хартията и почистете матрака с влажна кърпа и малко количество прах за пране.

Премахнете мазните петна от матрака, както следва. Третирайте ги със сол и след известно време ги избършете с алкохол и оставете да изсъхнат. Петна от земята, мръсотия, избършете с разтвор на вода и оцет в съотношение 1: 1. Третирайте петна от плесен с белина и след това изсушете матрака на слънце в продължение на 1-2 дни.

Можете да се отървете от следи от лепилна мазилка или дъвка, както следва. Поставете лед върху замърсена зона или дъвка и оставете за известно време. Лепкави остатъци с тъп нож. След това покрийте петното с попивателна хартия и избършете с памучен тампон, потопен в алкохол. Матракът трябва да се почиства много внимателно. За да направите това, използвайте прах за деца. Поръсете матрака и го избършете със суха гъба. Отстранете останалата пудра с прахосмукачка, изсушете матрака на слънце.

За да се избегне честото химическо чистене на детския матрак, се препоръчва да се носи водоустойчив капак върху него.

Матракът перфектно абсорбира различни неприятни миризми. За да се отървете от тях, поръсете го със сода за хляб и оставете за един ден. След това старателно вакуумирайте матрака.