Logo decormyyhome.com

Благодарение на това, което мие сапун

Благодарение на това, което мие сапун
Благодарение на това, което мие сапун

Видео: How To Tell If We're Beating COVID-19 2024, Юли

Видео: How To Tell If We're Beating COVID-19 2024, Юли
Anonim

Свойството на сапуна да се отърве от мръсотия, прах и бактерии се използва от хората преди няколко хиляди години. Можем да говорим поне за две-три хиляди години. Но какви свойства и компоненти на сапуна са отговорни за факта, че той придава чистота?

Image

Сапун, използван в древен Рим! А също и жителите на Египет и Месопотамия не можеха без него. Хората вече знаеха как да правят сапун. Но в индустриален мащаб сапунът започва да се произвежда едва през тридесетте години на ХХ век в Европа.

Първоначално сапунът е направен от сапунен корен. Такъв сапун нямаше никакви химически компоненти. Натурален продукт, от използването на който нямаше вреда. Веществото, получено от корена, се промива и измива.

Сапунът също се правеше от животински мазнини, смесени с пепел. Именно тази композиция се превърна в прототип на съвременния сапун. Променено е, че вместо пепел се използва сода, а вместо мазнини се използва масло.

От какъв сапун е направен, от каквито и компоненти да се състои, основната функция остава непроменена. Функцията е толкова важна и толкова проста - тя е да почистите замърсената повърхност. И тази функция в състава на сапуна се управлява на първо място от алкала. Алкалът има способността да разгражда мазнините. Независимо дали са мазнини от растителен или животински произход А мазнините, просто, съставляват основата на мръсотията, от която искаме да се отървем със сапун.

Защо има мазен компонент в сапуна? Задачата на сапуна е да предотврати повторното прилепване на мръсотията, която е отделена от повърхността. Обвиващият компонент допринася за това. И вече отделената мръсотия може да се отмие с вода.

От детството се научихме да мием ръцете си със сапун и вода, за да убиваме бактериите. Но сапунът не убива бактериите. Той ги отделя само от повърхността на кожата и вече ги отмиваме с вода. Но без него самото използване на вода би било много по-трудно.

Ако сапунът се справя с простия си състав, защо съвременните производители добавят толкова много компоненти към него? Такъв сапун е много по-скъп от неговите "прости" колеги. В скъпите сортове се добавят етерични масла или ароматни вещества от химичен произход.

Добавят се и овлажнители. В този случай кожата е защитена от пресушаване. Това се прави с цел подобряване на свойствата на продукта, в борбата за избор на потребителите. Антибактериални вещества се добавят към някои видове сапун. Изборът на сапун е огромен! По същия принцип като сапуна действа и по-голямата част от другите съвременни перилни препарати.

За да се справи с основната си задача, да се отърве от мръсотията, сапунът трябва да съдържа два компонента. Той е мазнинен и алкален. Алкалът разтваря мазнините, което не позволява водата да измие мръсотията от повърхността, а мазните основи помагат да се предотврати прилепването на мръсотията и може лесно да се отстрани с вода.