Logo decormyyhome.com

Какви са особеностите при направата на тесто

Какви са особеностите при направата на тесто
Какви са особеностите при направата на тесто

Съдържание:

Видео: Невероятна домашна пица - от тестото до изпичането (епизод 198) 2024, Септември

Видео: Невероятна домашна пица - от тестото до изпичането (епизод 198) 2024, Септември
Anonim

Пайовете съдържат голямо количество въглехидрати. В тялото те се превръщат в глюкоза и затова при създаването на тези продукти е много важно да им се придаде въздух и мекота, така че те да се усвояват по-добре от тялото.

Image

За да може тестото в пайове да стане въздушно, се използват различни бакпулвер:

  • сода;

  • мая;

  • бичащи катерици.

Пайовете могат да се пекат от различни видове тесто:

  • безквасен:

  • всмукване;

  • мая;

  • пясък;

  • бисквити.

Има огромен брой рецепти за тесто за пайове.В зависимост от вида може да се добавят маргарин, масло или растително масло, яйца, захар, различни бакпулвери. Но основната съставка на всяко тесто за пай е брашното.

Видове брашно

Пайовете могат да се пекат от пшенично, ръжено, царевично, елдово или ечемично брашно. Най-често се използва пшенично брашно, което може да бъде от няколко разновидности:

  • грубо смилане. Такова брашно съдържа малки частици, които перфектно набъбват. Брашното има светло кремав цвят. Този сорт е чудесен за печене на пайове под формата и приготвяне на сладкарски сладкиш;

  • най-висок клас. Това брашно има жълтеникав оттенък. Тя е много малка и мека. От такова брашно се получава много нежно тесто с мая;

  • 1 клас. Брашното от този вид съдържа около 2-3% трици. Той е мек и тънък, но ако се вгледате внимателно, частиците от трици все още се виждат. Цветът на това брашно е леко жълтеникав. От него можете да готвите всякакъв вид тесто;

  • 2 клас. Този вид брашно е по-тъмен, леко сивкав. Такова брашно съдържа 10-12% трици. Пайовете от него рядко се пекат, поради факта, че тестото е грубо, въпреки добавянето на бакпулвер;

  • Брашното за тапети се прави от обелени зърна. Има сивкав оттенък и абсолютно не е подходящ за печене на пайове.

За да приготвите тестото за кекс, първо се пресява брашното, като се отстраняват бучки. Пресяването обогатява брашното с кислород и следователно тестото от него се издига по-добре. Понякога брашното се заменя с картофено нишесте, галета, грис, нарязани ядки и други насипни продукти.

Характеристики на тестото

Когато приготвяте тестото, брашното се разрежда с вода, мляко, кефир, сметана или заквасена сметана. С последните две съставки тестото е нежно и ефирно.

Мазнините ще помогнат за увеличаване на калоричното съдържание на ястието и ще добавят трошливост в тестото. Най-доброто е маслото. Маргаринът в някои случаи може да го замести, особено ако е пресен. Също така, за приготвяне на тесто се използват животински и растителни мазнини. Последните се използват за приготвяне на тесто с мая при печене на прости пайове със сладко.

Ако при приготвянето на тестото се използва телешка мазнина, тогава тя се разрежда с растително масло в равни пропорции. В този случай мазнината първо се разтопява, а след това в нея се налива нагрято растително масло.

Яйцата, добавени към тестото, придават на ястието калоричност, нежност и ронливост. Жълтъкът придава на изпечения продукт красив жълтеникав оттенък. Смесените протеини правят тестото въздушно и леко. Те могат да се използват като бакпулвер, например в бисквитено тесто. Яйцата се разбиват едно по едно в отделен съд и едва след това се добавят към основното тесто, тъй като развалено яйце може да унищожи цялото ястие.

Хранителните оцветители се използват, за да придадат на ястието оригинален или просто приятен за окото естетичен вид.

Естествените хранителни цветове могат да променят цвета си по време на печене.

За да разбиете белтъците по-добре, към тях се добавя щипка сол, няколко капки оцет, лимонов сок или няколко зърна лимонена киселина. Прясно приготвените яйца могат да бъдат заменени с яйчен прах. 12 грама на прах, смесени с 30 г вода, съответстват на едно яйце.