Logo decormyyhome.com

Грижа за кожените мебели: какво трябва да знаете

Грижа за кожените мебели: какво трябва да знаете
Грижа за кожените мебели: какво трябва да знаете

Съдържание:

Видео: THE "BACKSIDE" EXPLAINED 2024, Юли

Видео: THE "BACKSIDE" EXPLAINED 2024, Юли
Anonim

Кожените мебели, в допълнение към външната респектабелност и елегантност, имат неоспоримо предимство: дълго време е в състояние да остане на мода, без да губи своята привлекателност. Но трябва да се помни, че кожата е доста капризен материал, който трябва да бъде осигурен със специални условия на задържане и старателна грижа.

Image

Грижата за кожените мебели винаги трябва да започва преди нейното използване. Най-важното за такъв възходящ и взискателен материал не е почистването, а защитата му от неблагоприятни външни фактори и предотвратяването на възникването им.

Предотвратяване на износването

Кожената тапицерия е изключително податлива на промени в температурата и влажността. Поставянето на мебели в близост до батерия за централно отопление, пряка слънчева светлина, излагане на сух въздух или почистване на мебелите с много вода или мокра пара могат да доведат до загуба на еластичност, напукване, загуба на цвят и текстура.

За да се избегне преждевременното стареене на кожата, е важно не само да се поставят мебели далеч от източници на топлина и влага, но и редовно да се извършват процедури за поддържане на еластичността и красотата на този причудлив материал. След като премахнете праха от мебелите с мека суха кърпа, избършете кожената тапицерия с мека гъба, напоена със стеаринова мазнина или висококачествено козметично мляко, за да премахнете грима.

Евтините видове кожена тапицерия могат да бъдат намазани с тампон с малко количество от растително масло без мирис: слънчогледово, прасковено, масло от гроздови семки и др.

Ежедневно почистване

Грижата за кожените мебели в ежедневния режим на почистване се свежда до отстраняване на прах с фланелен капак; по-силните замърсявания могат да се отстранят с гъба, потопена в топла вода с добавяне на неутрален сапун и добре извадена до леко влажно състояние. В никакъв случай не трябва да използвате домакински химикали, които включват абразивни частици, алкохол, разтворители, ацетон - тези вещества могат да повредят структурата на кожата и нейния цвят. След почистване на мебелите със сапунена вода, трябва да се избършете с леко влажна кърпа, потопена в чиста вода, а останалият сапун трябва да се отстрани, така че да не оставя ивици върху тапицерията. Препоръчва се използването на филтрирана или дори дестилирана вода като соли, съдържащи се в чешмяна вода, могат да повлияят неблагоприятно на външния вид на мебелите от кожа.