Logo decormyyhome.com

Принципът на действие на сапуна

Принципът на действие на сапуна
Принципът на действие на сапуна

Видео: Клапан рециркуляции картерных газов, устройство и принцип работы 2024, Юли

Видео: Клапан рециркуляции картерных газов, устройство и принцип работы 2024, Юли
Anonim

Много различни легенди разказват за това как се случи сапунът. Още преди 6000 години човечеството използва сапун, направен от животински и растителни мазнини. През вековете съставът на сапуна се променя, но основната му задача - да измие мръсотията - не се е променила.

Image

Инструкция за употреба

1

Точната дата на създаването на сапуна не е установена. Известно е, че първообразът на този продукт е бил смес от пепел и мазнини. Когато се комбинират, тези вещества реагират, което е основата в производството на сапун. Това действие се нарича реакция на осапуняване.

2

В наши дни за производството на сапуни се използват естествени масла и сода каустик. Масата, получена чрез смесване на маслото със сода, създава много мехурчета. Всеки балон има черупка, която се състои от вода. Мръсотията се прилепва към мехурчетата, като по този начин лесно се отмива от струя вода.

3

Първият, който описа химическия състав на сапуна, беше френският химик Мишел Юджийн Шеврел. Оказа се, че сапунът е натриевата сол на висшата карбоксилна киселина.

4

Мнозина вярват, че като сапунират ръцете си, те убиват микробите. Всъщност е необходимо да се създаде сапунена пяна, за да се отделят лесно бактериите от кожата. По-лесно се отмиват със сапун и вода.

5

Съвременното производство на сапун ви позволява да създавате почистващи препарати не само от естествени продукти. Сапунът се приготвя от продукти, които включват повърхностно активни вещества. Те се получават при преработката на петролни продукти и въглища.

6

Имайки предвид процеса на измиване от физическа или химическа страна, можете да забележите, че той е доста сложен. Сапунът е в състояние да се разтвори във вода, намалявайки повърхностното му напрежение. Молекулите на сапуна се делят на хидрофобни и хидрофилни частици. Прониквайки в полярните молекули на водата, хидрофилните сапунени частици остават във водата. Хидрофобните от своя страна са насочени нагоре към неполярните мръсни частици. Тази мазна суспензия се отмива с вода.

7

Просто казано, мръсотията, залепваща върху сапунени мехурчета, лесно се отмива с вода, заедно с въздушна пяна.