Logo decormyyhome.com

Защо се появяват петна по листата

Защо се появяват петна по листата
Защо се появяват петна по листата

Видео: Сребърни петна по листата на патладжан, домат, черен пипер 🔴 ТРИПС - вредител на патладжан 2024, Юли

Видео: Сребърни петна по листата на патладжан, домат, черен пипер 🔴 ТРИПС - вредител на патладжан 2024, Юли
Anonim

Появяват се различни петна по листата на стайните растения поради неправилна грижа, неподходящи условия на живот и заболявания, причинени от паразитни гъбички и бактерии. Често цветята са засегнати от вируси (различни вируси), след това върху листата се появяват огнища на промяна в цвета. Огледайте внимателно растенията, за да разпознаете проблема навреме и да започнете лечението.

Image

Виолетовете и бегониите много често са податливи на сиво гниене, засягащо листата им. Това е лесно да се избегне, ако поливате внимателно цветята, като избягвате излишната влага. В студения сезон количеството на водата трябва да се намали.

Антракнозата се проявява с кафяви петна по ръба на листата и на върха на листното острие. Това заболяване се причинява от гъбички от рода Colletotrium, ако растението не се третира, листата напълно ще изсъхнат. Внимавайте, всичко започва с една мъничка кафява петна.

При рододендрон петна по листата се причиняват от филостичната гъбичка. Обърнете внимание на големите черни следи с лилава рамка и жълтеникав ореол. Ако забележите такива петна, започнете лечението.

Червените изгаряния по листата се появяват при амарилис или хипеаструм, причината е гъбата Stagonospore. Постепенно болестта се разпространява в цялото растение, което отслабва и изсъхва. Кожените листа на протеановите цветя са засегнати от гъбата песталий. Проверете съветите за петна и малки точки (спори). Именно там образуват спори на паразита. Песталациите могат да атакуват рози и азалии.

Разнообразни петна по листата се появяват по дланта и лимона. Проследявайте състоянието на растенията, подхранвайте ги и вижте дали се грижите за тях правилно. Бактериалните и гъбичните инфекции на стайните растения причиняват изсушаване и покафеняване на листата, а вирусното заболяване може да бъде разпознато по хлороза, тоест чрез изсветляване на отделни области.

Сапротрофните гъби от родовете Penicillium, Kladosporium, Alternaria и Aspergillus се характеризират с цъфтеж на листата на цветята. Те засягат слаби растения, които не отговарят на почвената смес, размера на саксията, условията на задържане. Набезите на зелен, маслинен, кафяв, черен цвят също са причинени от гъби. Те със сигурност са опасни за растенията, тъй като цветето изсъхва или гние.

Съществуват различни ефективни лекарства за гъбични патогени - фунгициди. Но е важно да определите точно кой паразит на растението, само тогава можете да вземете лекарството и да спасите цветето.

Свързана статия

Защо по листата на касис се появяват жълти петна

Болести на стайни растения Превенция и лечение