Logo decormyyhome.com

Защо трябва да стерилизирате банките

Защо трябва да стерилизирате банките
Защо трябва да стерилизирате банките

Видео: Как стерилизовать банки. Стерилизация банок. 2024, Юли

Видео: Как стерилизовать банки. Стерилизация банок. 2024, Юли
Anonim

Зеленчуците и горските плодове могат да се съхраняват през цялата зима, ако се консервират. Конфитюр, компоти, кисели краставички и други препарати ще останат вкусни за дълго време, ако бурканите са старателно стерилизирани.

Image

Стерилизацията на контейнерите е необходима, за да се убият макро- и микроорганизмите. Дори ако бурканите са добре изплакнати, някои от бактериите няма да умрат. Това може да доведе до разваляне на продуктите. Често домакините забелязват как саламурата става мътна и започва да се пени, което заплашва да бомби.

Ако не сте стерилизирали консервите, но няма видими признаци на подкисляване, не е факт, че консервираната храна не може да бъде отровена. Микроорганизмите не са толкова страшни, колкото продуктите от живота им. Ако се съхраняват дълго време, могат да се образуват отрови, които са фатални за хората.

За да избегнете ненужни проблеми, отделете време за стерилизиране на контейнерите. За целта го изплакнете обилно с почистващ препарат, изплакнете под течаща вода и го изсипете вряла вода.

Налейте малко вода в тенджерата и оставете настрана. Поставете сито или някакъв вид телена стойка отгоре. Поставете консервите надолу с вратовете си и изчакайте около 15 минути. Извадете внимателно с чиста кърпа. Продължете да слагате зеленчуци или да изсипете готово сладко.

Можете да стерилизирате бурканите в микровълновата. Налейте 1 см вода в чист стъклен съд и поставете във фурната за 5 минути. Но този метод има един и съществен минус - високите и големите банки не винаги се поставят в електрическо устройство.

Не забравяйте да стерилизирате капаците, защото те също могат да съдържат различни микроорганизми, които могат да съсипят вашите детайли. Не използвайте стари гумени ленти - те са подходящи за употреба само веднъж. Тогава през тях може да тече въздух. Изхвърлете железни капачки с ръжда без съжаление. Дори след стерилизация върху тях може да има бактерии.

При правилна обработка на консервите вашите детайли ще бъдат ароматни и здрави в продължение на няколко години. Основното е да следвате простите правила за стерилизация и никога да не пропускате този етап на обработка поради икономия на време.