Logo decormyyhome.com

Как да заточим ножовете? Инструкции за заточване

Как да заточим ножовете? Инструкции за заточване
Как да заточим ножовете? Инструкции за заточване

Видео: Заточване на нож на камък за начинаещи - /KAI Wasabi Black + Naniwa + отстъпка!/ 2024, Септември

Видео: Заточване на нож на камък за начинаещи - /KAI Wasabi Black + Naniwa + отстъпка!/ 2024, Септември
Anonim

Проблемът с тъпите ножове бързо се решава, ако знаете правилата за заточване на различни метали. За да изпълните задачата, ще ви е необходим набор от абразивни инструменти. Всички тези продукти са евтини и се продават във всеки хардуерен магазин.

Image

За да научите как да заточвате ножовете правилно, трябва да можете да различавате от какъв материал е изработено острието им. Има няколко вида ножове: с назъбен ръб, с керамично острие, със стоманено острие, с титаново покритие. Определете колко е твърда стоманата, като разгледате нейния ъгъл на заточване. По правило всички режещи инструменти, които се продават, не се изострят рязко, но са в състояние да режат продуктите без особени затруднения. След като разгледате острието, можете да определите необходимия ъгъл на заточване за този тип продукти. Колкото по-малък е (ъгъл на заточване), толкова по-твърда е стоманата.

Трябва да се помни, че методът на заточване се избира в зависимост от твърдостта на материала, от който е направено острието.

Ако ножът е снабден с керамично острие, той не може да бъде заточен, тъй като остава остър за дълго време. Заточването на нож с назъбен ръб ще изисква специална машина. Качествено да изпълняват тази работа могат само професионалисти. Инструмент с титаново покритие не е необходимо да коригира острието дълго време, но когато възникне такава необходимост, той се изпълнява в съответствие с общи правила.

Най-популярните ножове със стоманено острие. За да ги заточите, ще ви трябва някой от следните инструменти: мусат (кръгла метална пръчка с конец, снабдена с дървена дръжка), пила, таралеж, еластичен плътен материал (можете да използвате кърпа) и машина за заточване.

Ако има мусат, той се инсталира върху гумен лист. Ножът е поставен перпендикулярно на инструмента и в близост до дръжката му. След това визуално определете ъгъла на заточване на острието. Обикновено тя не надвишава 20o. Под този ъгъл ножът се довежда до абразивната повърхност на щангата и при контакт с нея, без специален натиск, извършва движения надолу нагоре. Това трябва да се направи няколко пъти, така че ръката да запомни ъгъла и посоката на движение.

След това притиснете ножа към мусата с малко усилие. Тези движения трябва да се повторят най-малко 10 пъти от двете страни на острието. Тогава трябва да разберете дали смилането е задоволително. Това може да стане чрез пускане на острие върху миниатюрата. Ако заточването е недостатъчно, извършете още 2-3 движения от всяка страна на острието.

Японският естествен камък на водна основа се счита за най-добрия шлифовъчен камък. Преди заточването трябва да се потопи във вода и да изчака времето, когато въздушните мехурчета престанат да излизат. Тогава камъкът може да се използва.

Не във всяка къща има мусат, но трябва да има камъче. За рязко заточване на ножа трябва да имате два камъка: с голяма и фина песъчинка. Първата ще бъде основната работа, а втората - фина настройка на острието до перфектната му острота. Под камъка трябва да поставите гума или кърпа, сгъната на няколко слоя. Това ще попречи на инструмента да се плъзга по повърхността на масата.

Както в случая с мусат, ножът е поставен под ъгъл 20 ° по отношение на шлифовъчния камък и е разположен така, че най-отдалеченият ръб на щангата да е в контакт с най-широката точка на острието. Поддържайки необходимия ъгъл, ножът постепенно се премества в посока „върху себе си“. Така че повторете 2-3 пъти.

След това се извършва подобна процедура от другата страна на острието. И отново пристъпете към заточване на първото платно. Когато остротата на ножа е достатъчна, върху гумата се поставя финозърнест камък и се извършва фина настройка.