Logo decormyyhome.com

Как да защитим дървесината

Как да защитим дървесината
Как да защитим дървесината

Видео: КАК ДА ПОЧИСТИМ И ЗАЩИТИМ ДЕКИНГА, ВЕРАНДАТА ИЛИ ДЪРВЕНАТА ОГРАДА 2024, Юли

Видео: КАК ДА ПОЧИСТИМ И ЗАЩИТИМ ДЕКИНГА, ВЕРАНДАТА ИЛИ ДЪРВЕНАТА ОГРАДА 2024, Юли
Anonim

Дървесината все още е един от най-разпространените строителни материали. Разбираемо е, защото този материал има много предимства. Продуктите от него обаче са подложени на пожар, гниене и атака на насекоми. Има няколко начина за защита на дървесината.

Image

Инструкция за употреба

1

Сушене на дърва

Естествената влажност на дървесината варира от 35 до 80%. За да се получи висококачествен материал обаче, влажността трябва да бъде намалена до 6-14% (в зависимост от предназначението на дървесината).

В съответствие с GOST 19773-84 сушенето се извършва при висока температура в специални камери. В резултат на това се постига не само необходимата влажност, която е необходима за предотвратяване на гниене, но насекомите и микроорганизмите, намиращи се в дървесината, също умират.

2

Запазване на дървесината

Този метод се състои в импрегниране на дървесина с антисептик (вещество, което унищожава микроорганизмите и насекомите).

Антисептиците се извършват с помощта на водоразтворими, органоразтворими, мазни антисептици и антисептични пасти.

3

Санитарно съответствие

За да се предпази дървесината от насекоми, е необходимо да се спазват санитарните норми в склад за дървен материал. Ако все още не беше възможно да се предотврати атаката на насекоми, тогава трябва да прибягвате до лечение с хлороформ или метода, обсъден по-горе - дървесни антисептици.

4

Пожарна защита за дърво

Най-простото нещо, което може да се направи за защита на дървесината от запалване, е да се отдели дървената част на конструкцията от източници на топлина. Можете също да покриете дървесината с мазилка, азбестова дъска или азбесто-циментови листове.

Огнеупорните средства, използвани за обработка на дървесина, за да се избегне пожар, включват: амониев хлорид, боракс, амониев сулфат, натриев фосфат и амоний.

Също така, в продажба се предлагат специални бои, лакове и пасти, забавящи огъня. Нанасят се с четка или пръскане.

Полезни съвети

В момента се произвеждат голям брой инструменти за обработка на дървесина. Сред тях има и комбинирани: защита от влага, огън, насекоми и притежаващи декоративни свойства.

Защита на дървото