Logo decormyyhome.com

Как да премахнете мазните петна у дома

Как да премахнете мазните петна у дома
Как да премахнете мазните петна у дома

Съдържание:

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли

Видео: Премахване на мухъл | Мисия Моят Дом 2024, Юли
Anonim

Опасността от пускане на мазно петно ​​върху дрехи или мебели се чака от всички. По време на вечерята, ремонта или ваканциите, маслените продукти могат да съсипят любимата ви риза по всяко време или да съсипят нова тапицерия. Една добра домакиня трябва да знае как да премахне мазно петно ​​с помощта на импровизирани средства и няколко прости рецепти.

Image

Мазни петна - спешни случаи

Петната от мазнини е по-лесна за управление, докато тя все още не е абсорбирана във влакната на текстила. Важно е да запомните, че вместо желания резултат, в първите минути след замърсяването, ситуацията лесно се влошава, ако започнете да презаписвате петното със салфетки или кърпа. Това само ще увеличи самото петно.

Намажете внимателно повърхността на прясно петно. Намажете замърсената зона с хартиена кърпа или парче тоалетна хартия. Ако по дрехите се появи мазно петно, тогава той трябва да бъде отстранен, поставен върху хоризонтална повърхност, поставяне на хартиена кърпа под петното. Петното от мебели трябва да бъде покрито със салфетка над замърсената зона.

Сух начин

След отстраняване на излишната мазнина петното трябва да бъде покрито с едно от агентите, които активно абсорбират мазнините, което вече е успяло да проникне в структурата на влакната. В това си качество могат да се използват:

  • сол;
  • талк на прах или бебешка пудра;
  • прахообразна креда.

Когато избирате между тези продукти, е важно да запомните, че е по-добре да попиете мазно петно ​​върху дрехи или тапицерия в ярки цветове с тебешир. Прахът и талкът на прах са по-подходящи за бели и нежни тъкани, например за бяла коприна. От своя страна, солта поради допълнителните корозиращи свойства е най-добре да се пази от тъканите с ярки цветове и да се използва главно върху тъмен текстил.

Техниката на почистване е еднаква за всеки от тези продукти. Необходимо е гъсто да нанесете продукта, като стъпвате леко отвъд контурите на петното и оставете за час. След това прахът се изстъргва с лъжица и се измива по обичайния начин.

Мокри методи на обработка

За премахване на мазно петно ​​у дома позволява разтвор на обикновен сапун за пране. Ако замърсената зона е обширна, по-добре е да разтриете пръчка сапун в чипса и, като излеете топла вода, я разтрийте със стара четка за зъби.

В други случаи петна от мазнини се почистват идеално с препарати за миене на съдове. По правило производителите на течности за миене на съдове използват активни вещества, които разграждат мазнините. Ако продуктът е твърде ярък, тогава преди да приложите върху текстил е по-добре да го разредите във вода.

В допълнение, обикновен горчичен прах ще помогне за премахване на мазно петно. За да направите това, една чаена лъжичка прах се смесва с две чаени лъжички топла вода. Получената каша се нанася върху петното и остава за половин час, след което се отмива с много вода.