Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме лимон

Как да отглеждаме лимон
Как да отглеждаме лимон

Видео: Отглеждане на Лимони в саксия 2024, Септември

Видео: Отглеждане на Лимони в саксия 2024, Септември
Anonim

Лимоновото дърво е прекрасна декорация за всеки интериор. В допълнение към лъскавите, тъмнозелени листа и меките, бели цветя, тя може да роди и определено количество плодове. Лимоновите дървета обикновено растат на открито и в топъл климат и можете да го отглеждате у дома.

Image

Ще ви трябва

  • - лимонов плод;

  • - торф;

  • - перлит;

  • - вермикулит;

  • - компост;

  • - вермикомпост;

  • - контейнери;

  • - вода.

Инструкция за употреба

1

На първо място, трябва да изберете висококачествен лимонов плод, за да получите семена за сеитба от него. Можете да изберете всякакъв вид лимон, но е по-добре да изберете този, който отговаря на вашата ситуация. Например, ако живеете в прохладен климат и възнамерявате да отглеждате лимон на закрито, лимонът Майер ще ви подхожда. Това е декоративен сорт лимоново дърво, който е с малки размери.

2

Лимонът може да се отглежда в обикновена почва, но можете да използвате специални смеси. За да получите такава смес, смесете например перлит, торф, вермикулит и органични торове в равни пропорции. Такава почва има предимства пред обикновената почва, семената в нея покълват много по-ефективно.

3

За да приготвите лимонови разсад, трябва да вземете саксия с дренажен отвор на дъното. Такава саксия обикновено е с малки размери, дълбочина около 10-12 см и диаметър няколко сантиметра. Впоследствие разсадът трябва да бъде трансплантиран в по-големи контейнери с дълбочина 25-30 см и диаметър около 15 см.

4

За да покълнете разсада, навлажнете подготвената почва и я напълнете в саксия. Извадете лимоновото семе от плодовете, обелете пулпата, но не я оставяйте да изсъхне. Потопете семето в земята на дълбочина около 5 мм и изсипете малко количество вода. Саксията трябва да бъде покрита с фолио с дупки и поставена на топло, влажно място. Не оставяйте почвата да изсъхне напълно, тя трябва да остане малко влажна. След около две седмици ще видите кълнове от разсад. Щом това се случи, махнете филма, покриващ съда, и поставете контейнера под слънцето, например, на перваза на прозореца.

5

Разсад, който е достигнал 5–8 см височина, вече може да бъде трансплантиран в голям контейнер. Това може да се случи около два месеца след покълването. Внимателно се грижете за лимона след трансплантацията. Поливайте го редовно, но не позволявайте да се образуват локви в саксията, уверете се, че дренажът работи правилно. Осигурявайте лимона със слънчева светлина поне 8 часа на ден.

6

Подобно на много други растения, лимонът се нуждае от малко хранене. Веднага след като върху него се появят много малки листа, добавете органични торове в почвата, например, биохумус или компост. Използвайте тази горна превръзка няколко пъти годишно, но не прекалявайте. Отложете превръзката, ако смятате, че може да навреди на дървото.

7

Ежедневно наблюдавайте състоянието на дървото, обръщайте специално внимание на листата. Различни вредители могат да се натрупат от долната им страна. Изтрийте ги, докато се появят.