Logo decormyyhome.com

Как да изправите шперплат

Как да изправите шперплат
Как да изправите шперплат

Видео: Полагане-Instalation на Fibran XPS 5sm с полиуретанова пяна-polyurethane foam Akfix 960P 2024, Септември

Видео: Полагане-Instalation на Fibran XPS 5sm с полиуретанова пяна-polyurethane foam Akfix 960P 2024, Септември
Anonim

Шперплат - материалът е доста настроен. Ако условията на съхранение са нарушени, той може да претърпи различни видове деформации. Често майсторът трябва да озадачава как да върне извит лист от шперплат в първоначалния си вид. Изправянето на шперплат изисква търпение и придържане към технологиите. Когато елиминирате дефектите на дървесината, е важно да продължите внимателно, като внимавате.

Image

Ще ви трябва

  • - вода;

  • - пара;

  • - парцали;

  • - желязо;

  • - товари.

Инструкция за употреба

1

Когато изправяте шперплат, използвайте същите методи, които се използват за огъване на дърво. Образуването на желания профил се постига чрез термично излагане на продукта в условия на висока влажност. Дървото, импрегнирано от влага, придобива пластичност, а структурата на материала е по-добре възстановима.

2

Подгответе детайла, който ще бъде изправен. Определете местата по повърхността на шперплата, където искате да възстановите формата. Ако листът от шперплат е достатъчно голям по размер, покрийте деформираното място с мокри парцали и оставете дървото да накисне малко влага. След това направете същата процедура на гърба на листа.

3

Изгладете така обработения лист в точките на деформация с горещо желязо. След това поставете продукта върху равна, гладка повърхност и поставете завой отгоре. Използвайте доста масивни предмети като товар. Оставете шперплата под потискане за няколко часа, за да може дървото да изсъхне.

4

Предварително парни малки части от шперплат за изправяне. В същото време се уверете, че дървесината не набъбва, тъй като продължителното излагане на влага може да доведе до лющене на материала. След задушаване също поставете частта под товара и оставете да изсъхне. Колкото по-дебел е шперплатът, толкова по-тежък е товарът.

5

Ако има деформации на няколко листа шперплат, когато условията за съхранение на материала са били нарушени, използвайте самите листове като товар. Следвайки горните препоръки, обработете деформираните участъци на всеки лист с пара или навлажнете по друг начин. След това подредете листовете един върху друг, като ги завъртите, така че местата, които трябва да се изправите на различни листове, да не съвпадат. Поставете товара върху горния лист.

Елиминирайте извитите части от шперплат и шперплат