Logo decormyyhome.com

Как да развиете винт

Как да развиете винт
Как да развиете винт

Видео: Как се развива повреден винт? 2024, Юли

Видео: Как се развива повреден винт? 2024, Юли
Anonim

В домакинството често е необходимо да се правят малки ремонти. За да фиксирате кран, отидете на заключване на вратата, поправете пералня или прахосмукачка - обхватът на възможните задачи е доста широк. По време на ремонта понякога се налага да се сблъскате със ситуация, при която трябва да развиете стария, плътно фиксиран винт.

Image

Ще ви трябва

  • - отвертки;

  • - гаечни ключове;

  • - чук;

  • - длето;

  • - вентилатор;

  • - поялник;

  • - индустриална сешоар;

  • - керосин;

  • - терпентин;

  • - разтвор на сярна киселина;

  • - парче цинк;

  • - графитна грес.

Инструкция за употреба

1

Ако винтът не може да се развие и се страхувате да откъснете главата му с отвертка, опитайте да използвате следните методи. Ако механизмът, в който е завит, позволява, чукнете винта с чук, като поставите отвертка към него от различни страни. Поради удари в областта на резбата ще се появят микропукнатини, които могат да улеснят инверсията на винта. Когато няма достатъчно сила, за да откъснете винта от мястото му и отвертката превърта в ръцете си, хванете го за плоската част с гаечен ключ. Благодарение на този лост многократно ще увеличавате силата, предавана на винта.

2

Добър вариант е да загреете отвръщащ винт или болт в пламък на горелката, последвано от охлаждане с вода. Този метод осигурява също появата на микропукнатини по протежение на нишката поради термично разширение по време на нагряване и компресия по време на охлаждане. Разбира се, този метод не е приложим толкова често, доколкото всеки детайл може да се нагрее по този начин. Като алтернатива вместо вентилатор можете да използвате поялник или индустриална сешоар, тази опция е подходяща за малки винтове.

3

Ако е невъзможно да развиете винта, го залейте с терпентин или керосин. Ако винтът е разположен вертикално, направете фланец от пластилин около него и изсипете керосин в получената вана. Изчакайте около час и опитайте отново да разхлабите винта.

4

В някои случаи е възможен радикален вариант - главата на винта се отрязва с длето, резбовата част се пробива, ако е необходимо.

5

Ако се опитвате да развиете стария болт и вече сте изскубали краищата на главата му с гаечен ключ, трябва да отрежете гаечен ключ с по-малък размер с ножовка (или просто парче от нож за ножовка). Достатъчно е да отрежете две лица. След това напълнете болта с керосин, оставете за час и след това опитайте отново да се развие.

6

Можете да опитате да развиете големия болт с чук и длето. Поставете длето на главата на болта и се опитайте да го откъснете със силни удари с чук. В много случаи това успява и тогава болта лесно се развива с гаечен ключ.

7

Има електрохимична опция за разхлабване на стари винтове и болтове. Направете пластилинов ръб около главата на винта, поставете парче цинк в получената баня и изсипете разредена сярна киселина. Образува се галванична клетка, в която ръждата ще се разтвори активно. След един ден можете доста лесно да развиете прикрепения винт.

8

Вземете правило, когато инсталирате ново оборудване, каквото и да е, да смазвате винтовете и болтовете, които може да се наложи да се развият в бъдеще. Използвайте графитна грес за това - дори след няколко години при много неблагоприятни условия винтът, защитен по този начин, лесно ще се разхлаби.

Свързана статия

Как бързо да върнем кран за кипене