Logo decormyyhome.com

Как да изберем полуавтоматична машина за заваряване

Как да изберем полуавтоматична машина за заваряване
Как да изберем полуавтоматична машина за заваряване

Видео: Пералня разкъсва нещата, процедура за ремонт 2024, Юли

Видео: Пералня разкъсва нещата, процедура за ремонт 2024, Юли
Anonim

Универсалността е основното предимство на заваръчното полуавтоматично устройство в сравнение с конвенционален заваръчен трансформатор. Освен обикновена въглеродна стомана, те могат да готвят и неръждаема стомана, чугун, алуминий и други цветни метали. На пазара се предлагат голям брой полуавтоматични модели за заваряване, които се различават по характеристики, функционалност и цена. Човек, който купува първото полуавтоматично устройство в живота си, това изобилие може да обърка.

Image

Инструкция за употреба

1

На първо място, определете какъв максимален заваръчен ток ще ви е необходим, за да завършите работата си. Този параметър е основен за всяка заваръчна машина, той определя дебелината на заварения метал. Съществува следната зависимост на заваръчния ток от дебелината на метала: за заваряване на метал с дебелина 1, 5 мм е необходим ток 35-50 А, за 2, 0 мм - 45-80 А, за 3, 0 мм - 90-130 А, за 4, 0 mm - 120-160, за 5.0 mm - 130-180 A. Регулирането на заваръчния ток в устройствата може да бъде дискретно и плавно. Последното ви позволява да изберете по-точно тока на заваряване.

2

Определете опциите за захранване. Ако имате само еднофазно напрежение 220 V, закупеното устройство трябва да може да бъде свързано към еднофазна мрежа. Необходимо е да изберете устройство с такъв диапазон на захранващо напрежение, което да покрива спада на напрежението в мрежата. Обикновено заваръчните машини работят нормално с колебания на напрежението в рамките на 15%. Параметрите на захранващата мрежа трябва да се вземат предвид при избора на мощността на устройството. Не всички мрежи могат да издържат на устройства с висока мощност - повече от 5 кВт.

3

Трябва да знаете с каква интензивност ще работи полуавтоматичното устройство. Този параметър се определя от PV характеристиката - моментът, който се изчислява по формулата PV = Tsv ∙ 100 / Tsv + Tp, където Tsv е времето на непрекъснато заваряване, Tn е времето на пауза. Стойността на PV се получава като процент. Повечето аматьорски заваръчни машини са проектирани за периодични режими. След период на заваряване обикновено 5 минути, следва пауза.

4

Полуавтоматичните устройства са конвенционални и инверторни. Последният има предимство пред първия в качеството на заваряване и лекотата на използване. Благодарение на по-прецизно регулиране на заваръчния ток, дъгата гори по-стабилно, има система за предотвратяване на залепване на електрода и горещ старт (функции Anti-Stick и Hot Start) и има термостатична защита от претоварване. Инверторите са по-малки и по-леки от конвенционалните заваръчни машини. Предпочитанието при покупка определено трябва да им се даде - в случай че нивото на цената не е определящо условие при избора.

5

Обърнете внимание на степента на гъвкавост на полуавтоматичното устройство. Има модели, които работят само с електродни жици - с флюс, работещи без газ и обикновени, работещи в защитна газова среда (заваряване MIG / MAG). Има и универсални модели, които ви позволяват да работите с парни електроди - MMA заваряване. Втората, разбира се, е по-скъпа.

6

Устройствата се различават по степента на автоматизация. При конвенционалните модели скоростта на подаване на проводника се регулира ръчно. В синергичните устройства скоростта на проводника се регулира автоматично в зависимост от силата на заваръчния ток и параметрите на изгарянето на дъгата. Работата със синергични полуавтоматични устройства се оказва по-добра и по-удобна, но те струват много повече от конвенционалните устройства.

7

За удобна работа, компактността и теглото на полуавтоматичното устройство имат значение. В продажба са тежки модели с два случая и по-леки единични калъфи. Ако се предполага мобилно използване на полуавтоматично устройство, е по-добре да се даде предпочитание на светлинното устройство за единичен случай.

8

Когато купувате машина, вижте колко бързо се приготвя за употреба, дали контролните елементи са разположени удобно - копчетата за регулиране на заваръчния ток и скоростта на подаване на проводника, колко са дългите захранващата втулка и кабелът (колкото по-дълги, толкова по-добре). Вижте оборудването, броя на резервните съвети за контакт, обема на бутилката и т.н.

9

Не пренебрегвайте производителя. Полуавтоматичните машини на западните фирми, по-специално на италианските, работят много надеждно. Не може категорично да се твърди, че по-евтините полуавтоматични устройства на китайските производители са очевидно по-лоши от западните им конкуренти, но несъмнено има известен риск при закупуване на китайско оборудване.

как работи полуавтоматично устройство