Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за щори

Как да се грижим за щори
Как да се грижим за щори

Видео: Вътрешни Вертикални фото щори от ВасиМа 2024, Юли

Видео: Вътрешни Вертикални фото щори от ВасиМа 2024, Юли
Anonim

Щорите са изключително популярни днес. Те са подходящи във всеки интериор, имат неограничена палитра от текстури и цветове, лесни за грижи.

Image

Но ако се грижите за щорите, без да вземете предвид особеностите на определен дизайн, тогава резултатите могат да бъдат катастрофални. Какво трябва да знаете за различните видове щори, за да се грижите правилно за тях? Кой е най-ефективният начин за почистване на щори?

Ако щорите са от плат

Най-често срещаният тип щори от плат - вертикални щори. Те са много декоративни, елегантни и ефектни, но именно те дават на собствениците най-много проблеми с напускането.

Тъй като материята за щорите е специално подготвена (прахозащита, мръсотия и др. Импрегниране), измиването може да повреди този специален слой. Така че, струва си да се прибегне до измиването само в краен случай. Как да почистите появилите се петна?

Ако петното е малко, можете да опитате да го премахнете с канцеларска гума.

Ако тъканта е силно замърсена и не се страхувате да я развалите („Няма да има по-лошо!“), Можете да опитате внимателно да измиете ламелите. Извадете всяка пластина от плъзгача, отстранете веригата и тежестите, навийте я на руло (всяка отделно!). Потопете рулцата в сапунен разтвор и оставете за час. Мръсотията ще отмине сама. Просто трябва да изплакнете ламелите с чиста вода и да ги окачите на бегачите, когато са мокри, така че да изсъхнат изправени и да не се деформират.

Важно!

Не използвайте почистващи препарати при миене на ламели, в противен случай върху тях ще останат неприятни петна.

Ако щорите са пластмасови

Пластмасовите щори могат да бъдат вертикални или хоризонтални, но във всеки случай, грижата за тях е удоволствие: пластмасата не изисква никакви трудоемки процедури.

  • Избършете с кърпа или вакуум.
  • Ако замърсяването е значително, можете да използвате вода или сапунена вода.

Внимание!

Някои домакини, ако пластмасовите щори са много мръсни, ги свалете заедно с корниза и ги измийте в банята под душа. Това е грешно! Абсолютно невъзможно е да се измие самият подвижен механизъм. Под душа могат да се мият само ламели, като предварително са ги извадили от корниза.

Ако алуминиеви щори

Алуминиевите хоризонтални щори, както и пластмасовите, не изискват специални грижи. препоръчва се:

  • Химическо чистене с прахосмукачка или парцали.
  • Мокро почистване с вода или сапунена вода.

Важно!

Измиването с гореща вода в алуминиеви щори е противопоказано!

Ако щорите са от дърво

Дървените щори са хоризонтални, изработени от ценна дървесина. Те са най-скъпо настроените, затова изискват особено внимателна и внимателна грижа.

  • Избършете със суха кърпа или вакуумирайте с мека четка.
  • Ако се открие тежко замърсяване, можете да използвате специален инструмент за грижа за дървени неподправени повърхности.
  • Смажете водачите на перваза със силиконова грес.

Важно!

Не използвайте вода при почистване на дървени щори, така че ламелите да не се деформират от влага и да не променят цвета си.