Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за пластмасови прозорци

Как да се грижим за пластмасови прозорци
Как да се грижим за пластмасови прозорци

Видео: Обръщане на прозорец - профили | Мисия Моят Дом 2024, Юли

Видео: Обръщане на прозорец - профили | Мисия Моят Дом 2024, Юли
Anonim

Пластмасовите прозорци, като всяка друга конструкция на прозорци, изискват внимателна поддръжка. В този случай е необходимо да се следи състоянието и чистотата не само на прозорци с двоен стъклопакет, но и на рамки, крепежни елементи, дръжки, уплътнения и первази на прозорците.

Image

За миене на стъкло можете да използвате традиционни продукти, като алкохол, вода, сапун. Но пластмасовите рамки ще изискват индивидуален подход. Средствата за тяхното почистване не трябва да включват разяждащи вещества, като алкали, разтворители, всякакви абразивни добавки. Всички тези лекарства ще повлияят на цвета на профила. Ако прозорците са бели, върху рамката ще се появят жълти петна и петна. Всеки концентриран разтворител е не по-малко разрушителен за PVC. Дори краткотрайният контакт ще омекоти пластмасата на дограмата. Избягвайте използването на твърди абразивни гъби, които надраскват повърхността на рамките и перваза. Всякакви, дори плитки драскотини бързо се напълват с прах.

Най-добрият начин да почистите прозорците е с мека кърпа и обикновена топла вода. Мръсотията и петна могат лесно да се отстранят със сапунена вода или прах за пране. По-добре е да се снабдите със специални почистващи препарати, предназначени изключително за грижата за пластмасовите прозорци.

Заключващите фитинги на пластмасовите прозорци изискват не по-малко внимание. Проверявайте работата му на всеки 3-4 месеца. Подвижната крила трябва да се отваря и затваря без препятствия, без усилие, лесно и плавно във всички необходими посоки. За да може хардуерът да работи безпроблемно за дълго време, обработвайте всички подвижни части веднъж годишно с малко количество машинно масло или специална грес, която се предлага от фирмите за монтаж на прозорци.

Гумените уплътнения трябва да осигуряват плътността на рамката на прозореца. Важно е да се поддържа тяхната еластичност. Производителите препоръчват да се третират уплътненията с обикновен глицерин два пъти годишно (който се продава в аптеките). Преди обработка първо почистете гумата от замърсявания и прах.

Дизайнът на пластмасови прозорци осигурява дренажни канали. Те са проектирани да премахват влагата, натрупана вътре в прозореца. Отводнителните канали са разположени в долната част на рамката, те са ясно видими с отворена крила. От време на време тази част на прозореца също трябва да се мие и почиства от замърсявания с гъба и сапунена вода.

Свързана статия

Тайните на баба за домашни грижи