Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за цикламените

Как да се грижим за цикламените
Как да се грижим за цикламените

Съдържание:

Видео: Секреты ухода за цикламеном – Все буде добре 2024, Септември

Видео: Секреты ухода за цикламеном – Все буде добре 2024, Септември
Anonim

Цикламата е много елегантно цвете, което ще се впише във всеки интериор. Широката гама от нюанси - от снежнобяло до ярко розово, елегантната форма на съцветия и невероятната декоративност на листата правят това растение добре дошъл подарък. Цикламенът обаче е доста настроен - той се нуждае от период на почивка, внимателно поливане и ярко осветление.

Image

Цикламените често се представят като подарък - това цвете изглежда по-елегантно от много букети. Възрастта на такива растения може да бъде кратка - след края на периода на цъфтеж те се изхвърлят. Въпреки това, животът на цикламените може да бъде удължен, след правилно поддържан период на почивка, той отново ще ви зарадва с цветя.

Цикламен: как да се грижим за него

Изберете правилното растение в магазина. По-добре е да купувате цикламени през есента, преди началото на активния период на цъфтеж. Изберете екземпляр със силни стъбла и много пъпки. Донесете цикламена вкъщи, поставете го на постоянно място - най-добре на прозорец, обърнат на север. Не поставяйте цикламени в центъра на стаята - цветето се нуждае от прохлада. Проветрявайте стаята по-често, като се уверите, че мразовитият въздух не попадне на цветето. Но ще се чувства чудесно в режим на микровентилация. Цикламените обичат температури от 12 до 15 ° C.

По време на цъфтежа водните цикламени обилно използват само мека вода. Най-добре е да използвате метода на потапяне. Поставете саксията за цветя в дълбок съд до нивото на почвата, като внимавате листата да не попаднат във водата. Изчакайте, докато повърхността на земята се намокри, след това извадете саксията. За да поддържате атмосфера, подходяща за цикламените, поставете растението върху тава, покрита с влажни камъчета. Ежедневно пръскайте въздуха около цветето.

Никога не наливайте вода в горната част на грудката - това оставя гниенето и самото растение умира бързо.

След периода на почивка растението трябва да бъде трансплантирано. Изберете умерено лека почва - най-добре е да използвате готовата смес за циклама. Започнете интензивно поливане, но с горната превръзка изчакайте, докато се образуват нови пъпки.