Logo decormyyhome.com

Как да направите естествени оцветители за великденски яйца със собствените си ръце

Как да направите естествени оцветители за великденски яйца със собствените си ръце
Как да направите естествени оцветители за великденски яйца със собствените си ръце

Съдържание:

Видео: Гипсова превръзка великденска украса 2024, Септември

Видео: Гипсова превръзка великденска украса 2024, Септември
Anonim

Днес в продажба има много багрила за великденски яйца, но не всички производители правят продуктите си наистина безопасни за здравето. За да не поемат рискове, много домакини предпочитат да правят такива бои у дома, особено след като това изисква най-обикновените продукти, които могат да бъдат намерени в най-близкия магазин.

Image

Жълто багрило за яйца

Жълтото багрило може да се приготви на базата на отвара от аптечна лайка или от куркума и моркови. За да приготвите багрило от лайка, трябва да добавите 5 сашета суха лайка в 1 литър вода и да готвите за 25-30 минути.

За да направите жълто багрило по друг начин, вземете 1 литър вода, 3 супени лъжици всяка. настъргани моркови и куркума на прах. Варете багрилото за 30 минути, след което веднага започнете да оцветявате.

Оранжево багрило

Оранжевото багрило може да се получи от сок от портокалова и мандаринова коричка, червен пипер или сок от червени моркови. Красив оранжев нюанс на великденските яйца може да се даде по следния начин: разтворете 4 супени лъжици червен пипер в чаша вода и гответе за 30 минути на среден огън, след което яйцата могат да се спуснат в отвара. Също така горещите варени яйца могат да се потопят за известно време в сок от моркови с добавка на куркума. Сокът и куркумата могат да се приемат във всякакви пропорции, в зависимост от това какъв цвят трябва да получите.

Червено и кафяво

За да получите нюанс на червени тухли от оцветени яйца, можете да ги натопите в отвара от лук лук или в запарка от силен чай. Кафява боя може да се получи и от кора от нар. Багрилото трябва да се приготви по следния начин: кора от нар или кора от лук трябва да се поставят в широк съд и да се налива вода. След това трябва да поставите тигана на бавен огън и да готвите багрилото за около 50 минути, така че да придобие наситен тъмен цвят.

Розова боя за яйца

Розова боя за великденски яйца може да се приготви от сок от цвекло, а розов оттенък може да се получи, като се приготви отвара от клони или черешова кора. Ето най-лесният начин да получите розово багрило: нарежете 4 чаши цвекло, залейте 4 чаши вода и гответе за 35 минути. Прецедете бульона и накиснете яйцата в него.

Лилаво и синьо

Сварете замразените боровинки за 15 минути, прецедете и охладете. Поставете яйцата в бульона и гответе. Оттенъкът ще зависи от насищането на бульона. Голям брой плодове ще придадат на яйцата богат лилав цвят. Също така, за боядисване на яйца в синьо ще помогне на отвара от листа от червено зеле.

Зелена боя за великденски яйца

Зелен цвят може да се получи със сушен спанак, върхове моркови, коприва, магданоз и смес от боровинки с куркума.

Вземете шепа върхове моркови в 0, 5 л вода, гответе около половин час, след което потопете яйцата в багрилото. Това количество бульон е достатъчно за оцветяване на 2-3 яйца.

Вземете 3 с. Л. В 1 литър вода. суха коприва и сварете яйцата в този разтвор. За 1 литър отвара от боровинки вземете 2-3 с.л. куркума (с пързалка). Зеленото багрило за яйца е готово.