Logo decormyyhome.com

Как да засадите семена за разсад

Как да засадите семена за разсад
Как да засадите семена за разсад

Видео: Засаждане на домати - разсад от семена Част 1 2024, Септември

Видео: Засаждане на домати - разсад от семена Част 1 2024, Септември
Anonim

Отглеждането на разсад от семена самостоятелно е доста трудоемък процес, който ще изисква създаването на определени условия за семената. Това отнема много време, но се отплаща красиво: растенията, засадени в открита земя под формата на разсад, са много по-силни, по-устойчиви, по-лесно се вкореняват. Това е особено важно за онези растения, чиито семена са много малки, защото насекомите могат да ги раздърпат.

Image

Ще ви трябва

  • - семена;

  • - контейнери за засаждане;

  • - почва.

Инструкция за употреба

1

Сейте семена за разсад само в посоченото на опаковката време. Ако имате достатъчно време и пространство за разсад, а също така имате възможност да организирате добро допълнително осветление, семената могат да бъдат засяти спокойно месец предсрочно.

2

Купете пластмасови тави със специални отделения или засадете разсад в обикновени кутии, където има дренажни отвори. Най-добре е, разбира се, да имате на ваше разположение специални кутии за отглеждане на разсад, оборудвани с електрическо отопление.

3

Подгответе специална почва за сеитба на семена - можете да я купите или да си направите сами. Смесете 3 части от земята, толкова хумус, 4 части пясък. Почвата трябва да бъде пресята правилно, изпечете я във фурната или на пара - това ще помогне да се унищожат спорите на бактерии и гъбички. Стерилизацията трябва да се извърши около месец преди планирането на засаждането на семена. Почвената микрофлора трябва да има време да се възстанови. За да е по-удобно да се грижите за растенията, поставете почвата в контейнери, така че да не достига един сантиметър до горния ръб. След засяването на семена ги поръсете със земя.

4

Уверете се, че семената имат подходяща температура на въздуха и добро осветление - това е важен фактор за покълването им. За успешен растеж дневните часове от 15-17 часа са оптимални. Поставете разсад в близост до разсада и от време на време обръщайте контейнера на светлината в различни посоки. Поддържайте температурата на 22-24 градуса по Целзий. Дръжте появяващите се разсад на петнадесет градуса топлина - по-ниските температури забавят както покълването на растенията, така и растежа им, но те стават по-силни.

5

Поливане и пръскане на разсад от лейка или използвайте спрей бутилка с фин филтър. Регулирайте режима на поливане, за да не заливате разсада, но също така е невъзможно да го изсушите. Поливайте малко и често, използвайте вода, която е останала или пречистена от хлор. Правилната грижа за семената и следващите разсад ще помогне да се постигне добра реколта.

Обърнете внимание

Най-важното е отглеждането на разсад в райони, където климатът е студен, а лятото е кратко. По този начин периодът на открита растителност може да бъде значително намален.

Полезни съвети

За тези култури, чиято коренова система е много крехка, като тиквички, краставици и патладжан, сейте всяко семе поотделно. За целта използвайте хартиени или пластмасови чаши, торби за компост и торф и съдове, направени от пресовано брашно. След засаждането те постепенно ще се разлагат в почвата.