Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме домашно манго

Как да отглеждаме домашно манго
Как да отглеждаме домашно манго

Видео: Как да отглеждаме манго от семена у дома - (част 1) 2024, Юли

Видео: Как да отглеждаме манго от семена у дома - (част 1) 2024, Юли
Anonim

В домашни условия мангото може да се отглежда по два начина: семе и вегетативно. Последното не е толкова популярно като първото, тъй като процесът на отглеждане на манго от резници е много трудоемък и не е толкова ефективен.

Image

Ще ви трябва

  • - гърне

  • - почва

  • - пясък

  • - пистолет за пръскане

  • - торове

Инструкция за употреба

1

За да опитате с отглеждането на този екзотичен плод, по-добре е да засадите семе в земята. Освен това за това е доста подходяща кост, направена от манго, купена на пазара или в супермаркет. Основното е да започнете засаждането веднага след изяждането на плодовете. Уверете се, че никакви влакна от пулпата не остават върху костта или напълно отстранете външната черупка, като я изтръгнете с остър нож. Това ще помогне на семената да се вкоренят бързо, без да се преодолее препятствието от твърдата обвивка.

2

Третирайте семето с фунгицид (ако не сте отстранили черупката, това не е необходимо), след това го поставете в саксия с плътни стени и дъно, върху които трябва да има няколко дренажни дупки. Вземете 2 части листна и тревна почва и 1 част пясък. Почвата трябва да е рохкава. Засадете семето в хоризонтално положение и поръсете с пръст. Или засадете с тесния край надолу, така че ¼ от семето да остане отвън. Какъвто и метод за засаждане да изберете, след като камъкът е в земята, не забравяйте да го залеете с вода със стайна температура.

3

По време на вкореняване на растенията и след това го предпазвайте от течения, а също и следете температурния режим. Тя трябва да е стабилна и да е приблизително + 22- + 24 градуса. След около 2-3 седмици трябва да се появят първите кълнове. За да стимулира по-нататъшния растеж, дървото се нуждае от слънце. Ако не, погрижете се за изкуственото осветление.

4

Почвата в саксията трябва да бъде навлажнена, но не забравяйте, че растението е много чувствително към излишната влага, така че не го "пълнете". Използвайте лейка с малки дупки. От време на време пръскайте листата от пистолета за пръскане, а също така нарязвайте издънките на места, образувайки корона. Трансплантирайте манго в по-голяма саксия на всеки 2 години.

5

Растението трябва да се подхранва с азотосъдържащи и органични торове. Можете да използвате тези, които са подходящи за цитрусови плодове. Мангото трябва да се опложда доста често: около 1-2 пъти месечно през първата година, след това увеличете храненето през пролетно-летния период (1-2 пъти за две седмици) и постепенно намалявайте през есенно-зимния период (1 път на месец).

6

Не трябва да очаквате бързи плодове от манго - при правилна грижа те могат да се появят около шестата година след засаждането и само шест месеца след цъфтежа. До този приятен момент вредители могат да се появят на растението. За да не се налага да третирате дървото за кърлежи или брашнеста мана, внимавайте да поддържате влажността на въздуха. Нивото й трябва да се придържа към 90%.