Logo decormyyhome.com

Откъде да започнете, за да научите как да спестявате

Откъде да започнете, за да научите как да спестявате
Откъде да започнете, за да научите как да спестявате

Видео: Turn climate apathy to climate action - act4eco 2024, Юли

Видео: Turn climate apathy to climate action - act4eco 2024, Юли
Anonim

Ако се научите да харчите пари разумно, мечтата да посетите желания курорт или да купите изкушаващо, но безумно скъпо нещо ще се превърне в реалност, а сумата, която ще трябва да се изразходва, не изглежда толкова прекомерна.

Image

Според експертите сигурен живот могат да водят не само онези, които имат феноменален дар за привличане на огромни суми пари, но и тези, които нямат много големи заплати, но са в състояние да изчислят разходите си. С някои умствени усилия можете да спестите без много да нанесете щети.

Първо трябва да планирате бюджета си. Ако записвате разходите и приходите си за известно време, можете да откриете много невероятни неща - например, за да разберете най-накрая къде отиват повечето пари. Така ще бъде по-лесно да се премахнат ненужните покупки и да се направи приблизителен план на необходимите разходи.

При получаване на заплата човек не трябва незабавно да изтегля цялата сума от картата. Ако имате добър навик да оставите например 10% от получената сума, много скоро можете да спестите за необходимото нещо или просто да имате определена сума за всеки случай. И много банки също начисляват лихва върху остатъка от депозита.

Използването на карти за отстъпки ви позволява да не зависите от сезонните отстъпки. По-добре е да отидете на пазаруване, след като сте направили предварителен списък с необходимите. Не се поддавайте на изкушенията на запасите, когато продавате стоки, които не ви трябват на намалена цена. Когато пазарувате в насипно състояние, вие също ще имате възможност да спестите.

Не бива веднага да изразходвате получената от вас непланирана сума. Ако изведнъж върнете стар дълг, за който вече не мислите, или сте платили премия, опитайте се да оставите настрана тези пари и помислете малко как да ги изразходвате изгодно.

Много, които искат да спестят пари, хората се опитват да изключат лошите навици от живота си. Струва си да се изчисли колко се изразходва за цигарите, а отказването от тютюнопушенето ще бъде малко по-лесно.