Logo decormyyhome.com

Как просто да подсилите бетоновата смес

Как просто да подсилите бетоновата смес
Как просто да подсилите бетоновата смес

Видео: Бетон и бетонные смеси. Учимся выбирать и делать самостоятельно // FORUMHOUSE 2024, Юли

Видео: Бетон и бетонные смеси. Учимся выбирать и делать самостоятельно // FORUMHOUSE 2024, Юли
Anonim

За да могат бетонните стълби и пътеки да служат възможно най-дълго, трябва да контролирате количеството вода в разтвора, а също и да добавите там някои необичайни „съставки“.

Image

Сигурно сте чували историята, че в древни времена пилешките яйца са били добавяни към бетон и именно те са осигурявали невероятната стабилност на конструкциите? По-специално, уж благодарение на яйцата, Карлов мост в Прага е неразрушим повече от шест века.

Въпреки това решението, което държи камъните на този мост заедно, изобщо не е материалът, който строителите използват днес! Портланд циментът - стипчив, който сега се използва във всички бетони и хоросани, е изобретен едва в началото на ХХ век.

И преди вар и глина се смесваха главно с пясък. Това са много нестабилни вещества, които омекват под въздействието на водата, така че структурите често е трябвало да се ремонтират и преустройват.

И споменатият Карлов мост не прави изключение. Хората търсеха начин да накарат сградите да стоят поне век. И че те не са имали поне някакво разбиране за това как протича процесът на закаляване и той им се струваше чудо, те действаха въз основа на идеята им да управляват чудеса. Чудото изисква жертва, смятаха нашите предци. И избраха яйца, мляко и кръв за това. Интересно е, че при определени условия тези вещества наистина биха могли да укрепят решението.

Как точно? Като цяло основната причина за намаляването на силата на всеки разтвор е изобилието от вода, която е необходима за образуване на смес. Тогава водата не влиза в химически реакции, просто се изпарява и в хоросана се образуват пори, които се втвърдяват. Тези празнини намаляват здравината на материала. Но добавянето на редица вещества, като мазнини, прави компонентите на сместа доста хлъзгави, без излишна вода. Ето защо, ако добавите едновременно яйца, мляко и дори кръв, намалете количеството вода в разтвора - той наистина ще стане по-силен. Веществата, действащи на този принцип, се наричат ​​пластификатори.

Вярно е, че биологичните продукти имат недостатък - те съдържат голямо количество киселини. А киселините активно разрушават бетона. Затова химиците са разработили специални синтетични вещества, които могат да гарантират здравината на бетона или хоросана, като същевременно намаляват консумацията на цимент с 10%.

Какво тогава трябва да се добави към бетона за укрепване? Най-лесният вариант е сапунена вода. Мазнините в сапуна също могат да действат като пластификатори. Разбира се, ефектът ще бъде, ако добавите по-малко сапунена вода от обикновено. Това е много по-евтино и по-ефективно от смесването на яйца или мляко!

Прахът за пране също е отличен пластификатор. Всъщност в състава му има лигносулфонати - вещества, които се използват като химически добавки към бетона. Въвеждането на прах за пране с малко количество глина също може да бъде ефективно. Често пясъкът, който се използва в строителството, оцветен с глина, това му придава тъмножълт или кафяв цвят. Строителите знаят, че хоросанът, смесен в такъв пясък, става "мазен". Глината придава плътност на бетона, но привлича вода върху себе си, което затруднява смесването й. Използването на глина и прах за пране в същото време обаче може значително да увеличи силата на зидарията и изливането.