Logo decormyyhome.com

Как да съхранявате ябълки през зимата у дома

Как да съхранявате ябълки през зимата у дома
Как да съхранявате ябълки през зимата у дома

Видео: Как да отглеждаме Райска ябълка "Шоколадов кинглет" от семена у дома - (част 3) 2024, Септември

Видео: Как да отглеждаме Райска ябълка "Шоколадов кинглет" от семена у дома - (част 3) 2024, Септември
Anonim

През зимата е много приятно да ядем пресни ябълки и да си набавим необходимите витамини за нашето тяло. Но за да запазите правилно свежите ябълки за по-дълъг период, трябва да вземете предвид много различни фактори и обстоятелства: лятно време, дървесна възраст, сорт, условия на отглеждане, дати на прибиране на реколтата, условия на съхранение и други.

Image

Важна стъпка при съхраняването на ябълките е да изберете правилното време за прибиране на реколтата. Плодовете, събрани навреме, са по-малко податливи на болести и могат да се съхраняват по-дълго. Съзряването им се определя от някои външни признаци. Ябълките в етапа на зреене имат най-характерния цвят за този сорт и растат до максимална стойност. Те също намаляват плътността на кожата и пулпата и засилват вкуса и аромата. Плодовете лесно се отстраняват от дърветата без много усилия. Ако самите ябълки паднат, това означава, че са прераснали и няма да лежат дълго време.

За дългосрочно съхранение се отлагат само ябълки със среден размер, които са ярки на цвят. По-едрите плодове узряват по-бързо, докато лежат, а срокът им на годност не надвишава 1-2 месеца. Взетите плодове не могат да се излагат на слънце. Те се поставят внимателно в контейнери, например дървени кутии, и се прехвърлят в хладно помещение. Преди това складът, а това може да бъде студено помещение, мазе, таванско помещение или мазе, се проветрява няколко дни, за да се постигне оптималната температура. Ябълките могат да се съхраняват при температура от -1 градуса до +4 градуса и влажност на въздуха до 95%, в зависимост от сорта. Такова преовлажняване на помещението предотвратява интензивното изпаряване на влагата от плодовете.

Преди да го поставите на склад, ябълките се държат или във воден разтвор на йодинол, или се потапят в разтвор на салицилова киселина, или се търкат с кърпа, навлажнена с глицерин. Също така, за да се предпазят от гниене и мухъл, плодовете се третират със състав, състоящ се от кристален йод (2, 5%), калиев йодид (7%), нишесте (53%), сода за хляб (2%) и вода (35%). Те се спускат в този състав за 1-2 минути и след това се изсушават. На ябълките след това има тънък силен филм, който лесно се отмива преди ядене. Все пак за преработката на плодове се използват 100 г прополис и 500 мл алкохол. Те се спускат в този състав за няколко секунди и след това се изсушават.

Така че ябълките да лежат до следващата пролет, те могат да бъдат поръсени с химически съединения, които са най-малко опасни за хората. Например, натриевият пиросулфат излъчва серен диоксид, който обвива плодовете и ги предпазва от разваляне.

Идеално е да съхранявате ябълки в малки дървени щайги или картонени кутии. Освен това разстоянието на кутиите между дъските трябва да бъде възможно най-малко. Ябълките се полагат помежду си с различни материали. За да направите това, използвайте сухи стружки от широколистни дървета, чисти дъбови листа, сух мъх. От по-модерни материали се използват залепващи филми и опаковъчни опаковки за продукти. Не използвайте слама за полагане на ябълки. Ако плодовете започнат да се влошават, той става много плесенясен и им придава неприятен вкус. Ябълките с тънка и деликатна кожа са допълнително увити в салфетки, които са наситени с вазелин.

Също така, ябълките могат да се съхраняват на рафтове или рафтове на два слоя. В този случай под тях лежат матиращи, сух торф, дървени стърготини или дървесни листа.

Друг метод за дългосрочно съхранение на ябълки са ями, изкопани в личен парцел с дълбочина до 50 см. Съответно, в зависимост от климатичните условия, те могат да бъдат или по-малки, или по-дълбоки. В същото време ябълките се подреждат върху найлонови торбички и плътно завързват с въже. След това слагат ями на дъното и ги поръсват със земя. За да се предпазят от гризачи, торбичките с плодове са покрити със смърчови клонки от смърч или хвойна.

Забранено е съхраняването на ябълки в една и съща стая със зеленчуци, картофи и миришещи силно на лук и чесън. Складът се излъчва през първите две до три седмици след засаждането за отстраняване на излишния въглероден диоксид, отделян от плодовете. По време на съхранението плодовете се инспектират редовно и изгнилите екземпляри се отстраняват.

За да се използват ябълки в храната, те първо се прехвърлят в по-топло помещение и температурата на околната среда се повишава постепенно. Това няма да позволи на плодовете да станат кафяви веднага.

Ако се спазват всички условия, ябълките могат да лежат от 3 до 9 месеца, в зависимост от сорта. Доказани сортове за дългосрочно съхранение са Melba, Antonovka, Autumn Striped, Bogatyr, Pepin, Anis, Orange и други.