Logo decormyyhome.com

Как да рисуваме ръждив метал

Как да рисуваме ръждив метал
Как да рисуваме ръждив метал

Съдържание:

Видео: Възстановяване на ръждясала лопата - създаване на най-фантастичната лопата в света 2024, Септември

Видео: Възстановяване на ръждясала лопата - създаване на най-фантастичната лопата в света 2024, Септември
Anonim

Много метали са склонни да ръждясват с течение на времето. В същото време някои ръждясват много бързо, докато други са по-устойчиви на този процес. Ако решите да рисувате ръждив метал, той трябва да бъде внимателно подготвен за това, независимо от неговия състав.

Image

Механично отстраняване на ръжда

Първата стъпка в боядисването на ръждив метал е почистването му от ръжда. Този процес може да отнеме много време, но без него качеството на рисуването ще бъде изключително ниско. За да премахнете ръждата, можете да използвате например телена четка. Такъв инструмент може да се използва ръчно или да се намери специална дюза за свредло.

Почистената с четка повърхност ще трябва да бъде внимателно изгладена с шлайф. Ако сте изправени пред задачата да почистите голяма метална повърхност, може би най-добрият вариант би бил да използвате машина за пясъкоструене. Това устройство ще ви помогне да се отървете от ръжда доста бързо, без да харчите специални усилия. Освен това такава машина ще ви помогне да се справите с ръждата на трудно достъпни места, където ръчното отстраняване няма да е възможно.

Химическо отстраняване на ръжда

За да премахнете ръждата, можете да използвате и специални химикали, които просто я разтварят. Такива агенти на първо място включват силни алкали и киселини. Ако решите да използвате този метод, бъдете изключително внимателни, когато работите с химикали.

Не можете да премахнете ръждата, но я превърнете в устойчив филм с помощта на химически конвертори. Такива конвертори могат да бъдат закупени под формата на емулсия или суспензия. Въпреки това, такива инструменти имат своите недостатъци, например, те добавят свой собствен нюанс към боята, с която е покрит металът, в допълнение, металният слой поради използването на тези инструменти става малко по-дебел.

обезмасляване

Следващата стъпка в подготовката на метала е да го почистите от замърсявания и да премахнете мазнините от повърхността. Без тези процедури боядисването също ще бъде с лошо качество. Избършете металната повърхност с помощта на силен препарат. Такива продукти често се правят на базата на цитрусови масла, които са много ефективни при почистване на ръждиви повърхности. След такова почистване върху метала могат да се появят петна от ръжда. Можете да се отървете от тях с обикновен разтворител, навлажняване на парче материал в него.

долен пласт

Почистената повърхност трябва да бъде внимателно покрита с инхибиращ грунд, съдържащ железен оксид или цинков хромат. Нанесете този продукт, следвайки инструкциите за неговата употреба. Опитайте се да не използвате пръскачки, грундът може да не запълни цялата пореста повърхност на метала.