Logo decormyyhome.com

Как да свържете превключвател

Как да свържете превключвател
Как да свържете превключвател

Видео: Девиаторен ключ - какво е това и как се свързва правилно 2024, Юли

Видео: Девиаторен ключ - какво е това и как се свързва правилно 2024, Юли
Anonim

Преходният превключвател се различава от конвенционалния превключвател в присъствието на трети контакт и действа като превключвател. Обикновено се използва преминаващ превключвател заедно с друг превключвател. Диаграмата за свързване на прекъсвача не е сложна и всеки може да я сглоби.

Image

Основното предимство на такъв превключвател е възможността за включване и изключване на светлината от различни места. Много е удобно да ги използвате в дълги коридори, на стълби в двуетажни къщи и в спални.

Например в коридора с конвенционален превключвател, за да изключите светлината, трябва отново да се върнете към същия превключвател. Ако в коридора са инсталирани две преминаващи превключватели, тогава удобството за управление на светлината се увеличава. Когато влизате в коридора, натиснете бутона за превключване и включете светлината. След като преминете през коридора, трябва да изключите светлината, за това натискаме клавиша на друг преминаващ превключвател в края на коридора и светлината угасва. Същото може да се направи, ако преминете тази стая в обратна посока.

На стълбите в частните къщи е поставен един проходен превключвател на първия етаж, а вторият - на втория етаж. По този начин ще бъде възможно да включите и изключите светлината от всеки превключвател.

В спалнята единият превключвател е инсталиран близо до вратата, а другият близо до леглото, което ви позволява да контролирате светлината от легнало положение.

Принципът на работа на превключвателя за преминаване е много прост. Такива превключватели действат като превключватели. Тоест превключвателят насочва електричеството от един контакт към друг контакт. Превключвателите се използват по двойки и са свързани по следния начин.

Image

Инсталирането на преминаващи превключватели не се различава от инсталирането на конвенционален превключвател. Те са инсталирани в същите монтажни кутии и се използват проводници със същото напречно сечение. Три проводника са свързани към всеки превключвател. В зависимост от удобството на окабеляването, можете да свържете превключвателите по два начина.

Първата опция е следната - всички връзки се извършват в разклонителна кутия. Тоест, четири кутии са подходящи за кутията. Кабел за захранване, кабел от лампата и два кабела от преминаващите превключватели. Проводниците са лишени от изолация и са свързани по схемата в съответствие с правилата за електрическа инсталация.

Image

Втората опция за инсталиране е, когато два проходни превключвателя са свързани помежду си с трижилен кабел. В този случай не е необходимо да превеждате кабела към разклонителната кутия от един превключвател. Връзката на проводника се извършва в кутията на един от превключвателите.

Image

Опцията за монтаж влияе върху количеството извършена работа и консумацията на инсталационния проводник. Ако разклонителната кутия е между два превключвателя, всички връзки се правят в кутията. Когато кутията е разположена близо до един от превключвателите, е по-целесъобразно да не водите жицата в кутията, а да я поставите до първия превключвател и да направите връзка в нея. По този начин можете да спестите няколко метра жица и да намалите количеството работа.

Преди да извършите електрическа работа, изключете захранващото напрежение. Спазвайте мерките за безопасност и използвайте лични предпазни средства срещу токов удар.