Logo decormyyhome.com

Как да поправим луминесцентна лампа

Как да поправим луминесцентна лампа
Как да поправим луминесцентна лампа

Видео: Луминисцентна лампа т5 - монтаж в кухня 2024, Юли

Видео: Луминисцентна лампа т5 - монтаж в кухня 2024, Юли
Anonim

Осветително тяло, оборудвано с флуоресцентна лампа, е устройство, състоящо се от няколко взаимосвързани компонента. Причината за неговата неработоспособност може да е неизправност на който и да е от тях. За да се отстрани проблемът, е необходимо да се идентифицира компонентът на лампата, който е неуспешен.

Image

Инструкция за употреба

1

Преди ремонта не забравяйте да изключите лампата. Ако той е висял на тавана, не го поправяйте точно там - извадете устройството и го поставете на масата и за да може да бъде проверен, свържете обикновен захранващ кабел към клемния блок. Не докосвайте никой компонент на устройството, когато е включен.

2

При изключена светлина вижте дали има кондензатори в него. Успоредно с това всеки от тях трябва да бъде свързан чрез резистор. Те разрязват кондензатори малко след отстраняване на захранващото напрежение. Използвайте постоянен волтметър, уверете се, че всички те са изрязани и едва след това започнете работа. Ако установите, че на определен кондензатор няма резистор, извадете го с отвертка с изолирана дръжка и след това свържете резистор със съпротивление 1 мегаом и мощност най-малко 0, 5 W паралелно с него.

3

Ако естеството на неизправността е, че когато осветителното тяло е включено, машината се активира и цялото окабеляване се дезактивира, причината за това е повреда на кондензатора, който е свързан паралелно с мрежата. Заменете го с абсолютно същото. Капацитетът, работното напрежение и типът трябва да съвпадат. За всеки случай проверете за повреда и други кондензатори. За да тествате, изключете един от проводниците от устройството, както и разрядния резистор, след което свържете омметър. Стрелката трябва да се отклони и веднага след това да се върне в първоначалното си положение. Не трябва да има теч. След проверка възстановете всички връзки.

4

Причината за липсата на включване на лампата може да бъде отворен газ (рядко), износване на стартера или самата лампа. Първо проверете индуктора - просто го звънете с омметър, без да докосвате сондите, за да не получите шок от самоиндукция на напрежението. Ако няма прекъсване, първо сменете стартера и след това опитайте да включите лампата. След това го изключете и отново изчакайте изпразването на кондензаторите (ако има такива).

5

Ако подмяната на стартера не помогна, извадете лампата и позвънете и двете ѝ нишки. След като открихте, че един от тях е изгорял, го късо съединете (в осветителни тела с постоянно нагряване от отделни намотки това не може да стане). Ако и двете нишки изгорят, лампата трябва да бъде сменена. Не е позволено да усуквате две нишки наведнъж - газта ще изгори.

6

Има лампи, в които един дросел служи за две последователно свързани лампи, всяка от които има отделен стартер. Такова устройство ще работи само ако и двете лампи, и двата стартера работят.

7

Причината за мигането на лампата може да е износването както на себе си, така и на стартера. За да разберете какво точно не е, проверете първо лампата с известна добра лампа, а след това с известен добър стартер. След всеки тестов старт, изключете устройството и оставете кондензаторите да се разреждат.

8

Заменете електронния преобразувател, използван в новите осветителни тела, вместо индуктора като цяло, и поправете стария, за да попълните запасите от резервни части, които може да са необходими за възстановяване на други осветителни тела. В такива осветителни тела няма стартер. Ремонтирайте преобразувателя само от квалифициран персонал.

Обърнете внимание

Не работете, докато се захранвате. Предайте издуханите крушки на специални пунктове за събиране.

как да проверите флуоресцентната лампа