Logo decormyyhome.com

Как да мием чугунен тиган

Как да мием чугунен тиган
Как да мием чугунен тиган

Видео: Как ПОДДЪРЖАМЕ чугунените плочи за СТЕКОВЕ и БУРГЕРИ 2024, Юли

Видео: Как ПОДДЪРЖАМЕ чугунените плочи за СТЕКОВЕ и БУРГЕРИ 2024, Юли
Anonim

Със сигурност на всяка домакиня понякога се случва, че част от храната изгаря до дъното на чугунен тиган, който впоследствие не е толкова лесен за почистване. С течение на времето в тигана се образува дебел слой изгаряне, поради което съдовете не изглеждат най-добре. И така, как да миете чугунен тиган и да му придадете нов и блестящ вид?

Image

Ще ви трябва

  • - прах за пране или сапун за пране,

  • - сода пепел,

  • - туба от канцеларски лепило,

  • - оцетна киселина

  • - метална четка.

Инструкция за употреба

1

Както знаете, с течение на времето чугунените тигани стават черни от натрупани и изгорени мазнини, които не могат да се измият с течен препарат, в този случай ще е необходимо нещо по-силно. Вземете голям съд, в който ще се побере тигана (леген или голям тиган) и налейте вода в него. Спуснете изгорелите прибори, добавете шепа прах за пране и сода пепел, изстискайте туба с канцеларски лепило и поставете на огън. Варете два часа. Постепенно саждите започват да изостават от тигана, почиствайте го с телена четка. По желание процедурата може да се повтори.

2

Има още един прост начин за почистване на чугунения съд от въглеродни отлагания, който не изисква парични разходи. За да направите това, достатъчно е да поставите тигана за дълго време в огън, след което целият въглерод ще напусне. Можете да приложите този метод у дома, но в този случай целият апартамент ще бъде изпълнен с дим и изпарения.

3

Можете да опитате да накиснете чугунен тиган в голямо количество оцетна киселина. След два-три дни цялата мазнина и сажди ще изостанат от тигана. Просто трябва да го измиете с топла вода с добавяне на течни перилни препарати и да изплакнете правилно.

4

Днес на много пазари можете да видите в продажба специална метална четка, която лесно може да премахне старите въглеродни отлагания от чугунен тиган, без да се изисква специално физическо усилие. Между другото, ако не искате да положите усилия и страдате от почистване на тигана, можете да го внесете на пазара, където ще го почистите за умерена такса.

Полезни съвети

Най-лесният начин е правилно да подготвите тигана за по-нататъшна употреба, след което да го почистите по всякакъв възможен начин. За да направите това, трябва да изгорите нов чугунен тиган на силен огън със сол. Когато солта стане кафява, почистете тигана с още не охладена сол. След това го намажете с растително масло и го поставете във фурната. Благодарение на това лечение, храната няма да се придържа към тигана.

как да обработваме тиган