Logo decormyyhome.com

Как да отрежете дифенбахия

Как да отрежете дифенбахия
Как да отрежете дифенбахия

Видео: Cutting My Bangs | OMG 2024, Юли

Видео: Cutting My Bangs | OMG 2024, Юли
Anonim

Dieffenbachia е чудесно растение за апартаменти и офиси. Радва с буйни разноцветни зеленина и бърз растеж. За година можете да отглеждате от мъничка разсад метър и половина гигант. Но, за съжаление, в сухия въздух на помещенията, той се излага много бързо и вместо буен храст имате засенчено чудовище с извит ствол и куп листа на короната. За да върнете Dieffenbachia декоративна, трябва редовно да я подрязвате.

Image

Ще ви трябва

  • - ножовка или нож със зъби;

  • - алкохол;

  • - смляна канела или въглен;

  • - гумени ръкавици;

  • - сапунен разтвор.

Инструкция за употреба

1

Подрязването се препоръчва за достатъчно зрели растения, чийто ствол е достигнал дебелина от 2-3 см в диаметър.

2

Нищо няма да нарасне по голия ствол, така че да се отреже възможно най-ниско. Уверете се, че на пънчето има спящи бъбреци. Те изглеждат като дупки или полукръгове. По-добре е, ако има 2-3 от тях. От всяка пъпка ще расте нов ствол и растението ще стане много декоративно в бъдеще.

3

Когато се подрязва, дифенбахията произвежда много млечен сок, който е много токсичен. Не забравяйте да носите ръкавици. Извадете малки деца и животни от стаята по време на подстригването. Дори една капка сок от Дифенбахия, попадаща върху лигавицата на дете, може да причини тежки изгаряния и анафилактичен шок.

4

За да намалите секрецията на сок, спрете поливането на растението три до четири дни преди процедурата.

5

Подгответе инструмента за работа. Багажникът на възрастен Дифенбахия е дървесен, така че ако работите с нож, който не е достатъчно остър, можете да го смилате. Най-добре е да използвате тънка ножовка или добре заточен нож с карамфил за работа.

6

Третирайте режещата част с алкохол, за да предотвратите навлизането на бактерии или плесени в раната. След работа измийте инструмента старателно с почистващ препарат, за да отстраните останалия сок.

7

Филийката трябва да е напълно хоризонтална. За да предотвратите заразяване на растението или появата на гниене, обработете разреза със смляна канела или въглен.

8

Пънката може да бъде затворена със стъклен буркан, който трябва редовно да се повдига за вентилация. Намалете поливането, докато спящите пъпки се събудят. След това извършете поливане и горната превръзка, както обикновено.

9

Горната част, останала след подрязването, може да се вкоренява и по-късно да се засажда върху останалия коноп. В този случай ще получите голям пищен храст.

10

Ако отрязаната част е дълъг ствол с куп листа в края, я нарежете на няколко части. Dieffenbachia перфектно се възпроизвежда на парчета от стъблото, дори и да нямат листа. Изсушете тапицерията преди вкореняване за един до два дни.

11

Вкоренете върха във вода или директно във влажна смес от пръст и пясък. Ако се вкоренява във вода, използвайте непрозрачни съдове. Сменяйте водата от време на време.

Обърнете внимание

Дифенбахия е едно от най-отровните растения в семейството на ароидите. Не се препоръчва да го стартирате в къща с малки деца. Сокът от случайно счупен лист може да бъде много опасен. Често жертви на дифенбахия са пъпки. Котките и кучетата по правило инстинктивно я отклоняват, но все пак се опитват да не рискуват.

Полезни съвети

Ако отрежете дълъг багажник на парчета, обърквате се там, където имат дъно и отгоре, просто ги поставете върху влажна почва хоризонтално. Спящите бъбреци на багажника трябва да са обърнати нагоре.

Свързана статия

Dieffenbachia: отглеждане и грижа