Logo decormyyhome.com

Как мога да използвам листенца от роза

Как мога да използвам листенца от роза
Как мога да използвам листенца от роза

Съдържание:

Видео: Как да изсушим розови листенца (венчелистчета) - Drying Rose petals 2024, Септември

Видео: Как да изсушим розови листенца (венчелистчета) - Drying Rose petals 2024, Септември
Anonim

Обхватът на приложение на розовите листенца е достатъчно широк, вариращ от кулинарни изкушения и заздравяване до грижа за тялото. Поради уникалния състав на етерично розово масло, розата отдавна е наречена „Кралицата на цветята“.

Image

Розите са в състояние да зарадват другите с великолепието си и да им дадат много положителни емоции. Не е ли полезно за тялото ?! Не без причина в японските училища има дори урок, запазен специално за съзерцанието на красивото. Но тези цветя могат да бъдат полезни след изсъхването им.

Готвене на цветя

Малко вероятно е някой да се сети да купи букет от рози с цел готвене на сладко. Ако обаче регионът на пребиваване ви позволява да отглеждате розови храсти на вашия личен парцел, тогава определено трябва да използвате това и да направите ароматно сладко от розови листенца. Тъй като розите не цъфтят всички едновременно, за да съберете 300-400 грама венчелистчета наведнъж, трябва да имате 10 храсти.

Венчелистчетата се събират в момента, в който розата се е отворила напълно и е на път да се разпадне. Не нарушавайте красотата на пъпките, които тепърва ще радват окото на домакинството. Розовите листенца няма да дават сок сами, ако са просто напълнени със захар, така че или се търкат с него и лимонена киселина, или се приготвя сироп. Измитите листенца се изсипват в сироп и се варят на слаб огън за 15-20 минути.

Можете да изсушите венчелистчетата и да добавите в чайника със следващото варене на традиционен чай. Любителите на течността предпочитат да го приготвят на базата на розови листенца и след това да добавят лъжица в чай ​​или сладкиши. За целта са ви необходими 1 кг венчелистчета, 1 литър водка, 2 кг захар и 800 мл вода. Първо, венчелистчетата се вливат в продължение на 3 дни във водка, която се филтрира и комбинира със сироп. Цветът на ликьора зависи от сорта на розите, така че понякога той е оцветен с хранителни оцветители.

Розова аптека в градината

С пресни листенца от роза на ръка можете да си направите розово масло. За да направите това, стъкленият съд се пълни до капацитет с венчелистчета и се пълни със зехтин. Когато под въздействието на маслото венчелистчетата на червената роза станат напълно бели, маслото се изтласква и в него се полага следващата част от венчелистчетата. Смята се, че качественото розово масло трябва да се влива поне 7 пъти.

Розовото масло има благоприятен ефект върху дейността на стомашно-чревния тракт, облекчава възпалението и подобрява съня. Те могат да лекуват нелечима рана за дълго време, да я прикрепят към болен зъб или възпалена дъвка. Ранозаздравяващият ефект на маслото се дава от етерично масло от роза и специален състав от микроелементи.