Logo decormyyhome.com

Как най-добре да пресаждате цветя

Как най-добре да пресаждате цветя
Как най-добре да пресаждате цветя

Видео: епизод 4 - Отглеждане на луковични цветя 2024, Септември

Видео: епизод 4 - Отглеждане на луковични цветя 2024, Септември
Anonim

Живите растения могат да украсят всеки дом. Но те се нуждаят от редовни грижи и тази дейност ще ви отнеме много време. Цветята трябва да се поливат, да се предпазват от болести, да се хранят и не забравяйте да промените изчерпаната почва във времето.

Image

Инструкция за употреба

1

За да определите дали вашето растение се нуждае от трансплантация, залепете дълга дървена пръчка възможно най-дълбоко между земята и стената на саксията. След това го прекарайте в кръг и разклатете растението от саксията. Разгледайте земната топка. Ако всичко е сплетено с корени, тогава не забравяйте да пресадите растението. Ако има малко корени, след това върнете цветето в саксията отново. Просто поръсете малко прясна земя. В случай, че корените надничат през дупките в дъното на саксията или върховете на листата изсъхват от растението, цветето също се пресажда.

2

Правете трансплантацията в определени периоди от годината. Вечнозелените се пробуждат след бавно развитие в началото на март. Следователно, през този период ги трансплантирайте. За цветя, които цъфтят през пролетта, сменете земята, след като цъфтежът приключи.

3

Подгответе нови саксии за трансплантация. Те трябва да са с няколко сантиметра по-голям диаметър от предишните. Не вземайте прекалено просторни саксии, в противен случай почвата в тях може да стане кисела.

4

Ако сте избрали глинени съдове, след това ги намажете с вряла вода преди разсаждане и напълно ги потопете в кофа с вода за половин час. Тази процедура ще запълни порите на глинения продукт с влага. Изплакнете пластмасовите съдове с течаща вода и добавете сапун за пране. След това изплакнете с гореща вода, но не с вряла вода, в противен случай съдът може да се напука.

5

Подгответе земята за пресаждане на растения. За целта използвайте култивирана земя от градината. Направете свои собствени смеси от торф, трева, речен пясък и хумус. Изберете компоненти в зависимост от вида на кореновата цветна система, която искате да трансплантирате.

6

За да трансплантирате цветя на закрито, купете готови земни смеси с топки от полистирол и торф. Те задържат влагата добре. Растенията, които се нуждаят от специален състав на почвата, се трансплантират в специални закупени земни смеси.

7

Изсипете на дъното на закупения саксия дренаж, речен пясък и малко почва. Поставете растението в саксия. С една ръка я подпрете близо до основата, а с другата изсипете пръст по краищата на саксията. Не уплътнявайте земята твърде здраво. Почвата не трябва да достига върха на саксията на няколко сантиметра. След трансплантацията поливайте цветето и го поставете на тъмно място за няколко седмици.

8

Ако трябва да пресадите растение с пъпки, пресадете го в друга саксия. Извадете цветето с пръст от пръст, но не докосвайте корените. Поставете внимателно растението в друга, предварително подготвена саксия и поръсете земята около краищата. След това поливайте добре в края.