Logo decormyyhome.com

Химическо оръжие в дома ни: какво е вредно за домашните химикали

Химическо оръжие в дома ни: какво е вредно за домашните химикали
Химическо оръжие в дома ни: какво е вредно за домашните химикали

Съдържание:

Видео: Mark Roth: Suspended animation is within our grasp 2024, Юли

Видео: Mark Roth: Suspended animation is within our grasp 2024, Юли
Anonim

Почистването на къщата не винаги носи радост, а понякога и сериозни здравословни проблеми. Човечеството започва да използва домакински химикали преди не повече от 50 години. Безопасни ли са продуктите за почистване на домакинствата за вашето здраве?

Image

В Америка Агенцията за опазване на околната среда проведе проучване: в частни къщи и апартаменти концентрацията на токсични вещества върху различни повърхности и във въздуха е 2-5 пъти по-висока, отколкото на улицата. Имаме подобна ситуация.

Потенциално опасни съставки в домакинските химикали

А-повърхностноактивни вещества (анионни ПАВ) - често се използват в прахове и перилни препарати. Те засягат мозъка, причиняват черния дроб, бъбреците и тежки алергични реакции. Те са склонни да се натрупват в тялото. Съдържанието на А-ПАВ не трябва да надвишава 2-5%.

Хлор (натриев хипохлорит, хлороформ) - намира се в омекотителите за тъкани и избелвачите. Оказва негативно влияние върху сърдечно-съдовата и имунната система, понижава нивата на хемоглобина и може да причини алергии и злокачествени тумори. Препоръчително е като цяло да го избягвате в домакинските химикали.

Фосфати - забранени за дълго време в много страни. Той е в прахове, перилни препарати. Всички най-силни отрови в света съдържат фосфор. При поглъщане с вода те увеличават отрицателния ефект на ПАВ, те могат да провокират развитието на ракови клетки, спонтанни аборти в ранна бременност и намаляване на продължителността на живота. Те трябва да се избягват.

Триклозан - намира се в сапуни, перилни препарати, козметика и парфюми и паста за зъби. Унищожава както вредните, така и полезните микроорганизми. Лошо се отмива и бързо навлиза в тялото. Причинява тежки алергични реакции, дисбаланс на хормоните и микроорганизмите. Струва си да ограничите използването му.

Формалдехид - намира се в почистващи препарати за кухня и вана, освежители на въздух и репеленти срещу насекоми. Увеличава риска от астма. Това е силен канцероген, който дразни лигавиците на очите, дихателните пътища и белите дробове.

Диоксините се намират в чешмяна вода, репеленти против насекоми и хартия. Те имат висока токсичност. Може да се натрупва в човешкото тяло. Засяга черния дроб, кожата, стомашно-чревния тракт, пикочо-половата система и дихателните пътища. Те могат да влязат в тялото чрез продукти, увити в хартия, вода от чешмата.

В топла вода всички вредни вещества удвояват отрицателния си ефект.

Ензимите и парфюмите са част от козметиката и парфюмите, перилните препарати и освежителите за въздух. Те са причина за алергични реакции, хормонални смущения, дразнят горните дихателни пътища.

Нитробензенът е част от мебелните лакове. Той предизвиква повръщане, задух, има канцерогенен ефект и провокира вродени дефекти при деца. В големи дози може да доведе до смърт.

Петролният дестилат е компонент на металните повърхности. Вреди на нервната система, бъбреците, органите на зрението и може да причини кожни заболявания.

Фенолите и крезолите се предлагат в различни форми под формата на аерозоли. Те причиняват главоболие, загуба на съзнание, диария и нарушена функция на черния дроб и бъбреците.