Logo decormyyhome.com

Кой е най-добрият начин за почистване на банята?

Кой е най-добрият начин за почистване на банята?
Кой е най-добрият начин за почистване на банята?

Видео: Как да обновите фугите в банята си? 2024, Юли

Видео: Как да обновите фугите в банята си? 2024, Юли
Anonim

По-добре е да почистите банята с продукти, предназначени за вида на материала, от който е направена. Старите петна от ръжда и варовик могат да бъдат премахнати с домашни средства.

Image

Банята е гордостта на домакинята и обект на нейното притеснено внимание, защото трябва да използвате банята често, но измиването след всяко посещение не винаги се получава. В резултат на това по стените на ваната се появяват мръсотия, ръжда и варовик. Как да се справим с този проблем и по-добре да почистите банята?

Методите за почистване на банята зависят от материала, от който е направена. В къщите на съветските граждани имаше предимно чугунени вани, непретенциозни в поддръжката и подлежащи на почистване с обичайните абразивни продукти, които съществуват по това време. Днес асортиментът от този основен предмет на баня е изключително широк. В продажба можете да намерите стоманени, акрилни, мраморни, стъклени и дори дървени вани, които изискват специални, нежни грижи.

Някои решават да инсталират медна баня или от естествен камък.

Класическа чугунена вана, покрита с дебел слой емайл, може да се почиства с всякакви дезинфектанти, избелващи и отстраняващи мръсотия средства, като гелове, пасти, прахове и течности. Говорим за такива лекарства като Пемолукс, Сиф, Комета и др. Те са в състояние да премахнат замърсяването от всяка повърхност, да се справят с варовик, ръжда, сапунени петна и петна. Водопроводът от неръждаема стомана може да бъде обработен с разтвори, които нямат киселини - Пемолукс, Санита, Пемоксол и др. посуда.

От известно време акрилните вани станаха много популярни. Този материал не се охлажда във времето, издържа на неравности и падания на тежки предмети, но лесно се надрасква. Следователно пастите и праховете с абразивни частици не могат да се използват за нейната обработка. По-добре е да закупите течен перилен препарат Sarma, Cillit, Acryl-Net и др. За липсата на горните лекарства е подходящ обикновен перилен препарат.

Грижата за кварцовите вани е същата като за акрилните.

Също толкова популярни са домашните почистващи препарати за вана, рецептите на които се предават от поколение на поколение. Въпреки това, преди да го тествате на баня от ново поколение, си струва да проведете малък тест в най-отдалечения ъгъл, скрит от гледката. Ако след обработка с такъв инструмент емайлът не е надраскан или повреден, той може да се нанесе върху цялата повърхност на банята. Варовият камък и ръждата могат да премахнат най-разпространения оцет. За да засилите ефекта, се препоръчва да го нагреете, добавете лимонена киселина, сол и нанесете върху повърхността. След известно време изплакнете с вода.

Содата може перфектно да замени обичайните домакини на Комета и Пемолукс. Горчицата на прах има същия ефект, което елиминира замърсяването и дезинфекцира повърхността. Прахообразната белина, смесена с вода до консистенцията на заквасена сметана, ще помогне да направите ваната снежнобяла. Необходимо е да избършете ваната с нея и да я оставите да изсъхне, а след това да изплакнете с вода. Ръждивите петна се поддават добре на смес от амоняк и водороден пероксид в съотношение 2: 1. Същият проблем може да бъде решен с разтворител за маслени бои и терпентин. След като ги смесите на равни части, внимателно избършете замърсените места и след това измийте банята с обикновен прах за пране и вода.