Logo decormyyhome.com

Безопасен гел сам си направи сам

Безопасен гел сам си направи сам
Безопасен гел сам си направи сам

Видео: Как да свалим гел лака си безопасно с електрическа пила | Всичко, което трябва да знаем 2024, Септември

Видео: Как да свалим гел лака си безопасно с електрическа пила | Всичко, което трябва да знаем 2024, Септември
Anonim

Традиционният прах за пране винаги съдържа недоброжелатели: мнозина не харесват острата му миризма, често се появяват алергични реакции, а вредата, причинена от праховете за околната среда, граничи с екологична катастрофа. Достойна алтернатива на такива домакински химикали е сам да направите гел за пране на дрехи.

Image

Домашният измиващ гел е доста лесен за приготвяне, състои се от общо достъпни и евтини компоненти, има много безспорни предимства пред закупен прах за пране:

  • безопасен за околната среда;

  • удобен както за машинно, така и за ръчно пране;

  • не предизвиква дразнене на кожата;

  • може да се използва за пране на детски дрехи.

За да направите гел за пране на дрехи, се нуждаете от половин бар класически сапун за пране със съдържание на мастни киселини най-малко 70%; 300 г сода за хляб (можете да вземете сода пепел); литър вода; щипка или няколко капки синьо; любимо етерично масло.

Сапунът за пране се разтрива върху едро ренде, залива се с преварена вода и се разбърква добре, докато се получи хомогенна маса. Когато разтворът се охлади малко, към него се добавят сода и синьо в такова количество, че масата придобива бледосин оттенък.

За да неутрализирате миризмата на сапун и да придадете на гела приятен аромат, към детайла се добавят 5-7 капки етерично масло: мента, лимон, бор. Добре премахва характерната миризма на пране сапун горчив бадемово масло. Но преди да използвате такъв естествен аромат, трябва да сте сигурни, че никой от членовете на семейството не предизвиква алергични реакции.

Измиващият гел се излива в съд с широка шийка, защото след охлаждане, той ще се превърне в много гъста маса, която е трудно да се излее от стеснени съдове; по-удобно е да използвате мерителна чаша или лъжица, потопена в широк съд.

При зареждане с пералня с тегло около 5 кг са достатъчни само 2 супени лъжици домашно приготвен гел. Перилният препарат се поставя директно в барабана за пране, а не в отделението за прах, защото гелът е твърде гъст за него.

За да придадете на измитото пране допълнителна мекота и напълно да неутрализира сапуна, 2-3 супени лъжици оцет или разтвор на лимонена киселина могат да се добавят към водата при изплакване.

Домашен гел перфектно почиства както бели, така и цветни предмети, но при пране на тъмни или светли тъкани е необходимо машината да се нанесе допълнително изплакване, за да се елиминират белите ивици, които сапунът понякога оставя.

Ако замените сода за хляб със сода пепел, ефектът от измиването ще се увеличи леко, но не забравяйте, че сода пепел може да причини алергии при хора, предразположени към заболявания на горните дихателни пътища.