Logo decormyyhome.com

Коя къща е по-топла: в дървена или тухлена?

Коя къща е по-топла: в дървена или тухлена?
Коя къща е по-топла: в дървена или тухлена?

Съдържание:

Видео: Сглобяема дървена къща с Кнауф - дълга версия 2024, Септември

Видео: Сглобяема дървена къща с Кнауф - дълга версия 2024, Септември
Anonim

За да разберете коя къща е по-топла: тухлена или дървена, трябва да знаете характеристиките на всеки от тези строителни материали. От голямо значение при вземането на решения са особеностите на функционирането на дома и климатичните условия в региона.

Image

Избирайки материал за изграждането на къщата си, строителят мисли кой от тях ще осигури най-голям комфорт за живот. Топлоизолационните свойства на тухла и дърво се разглеждат преди всичко, тъй като тези материали са най-популярни в нискоетажното строителство.

Какви са предимствата на дървесината?

Смята се, че дървените къщи са най-топли. В това има известна истина, но не забравяйте, че тези сгради постоянно променят формата си: изсъхват, заселват се, напукват се. Следователно, без подходяща грижа, която се състои в редовен преглед на стените за пукнатини и пролуки, такава къща няма да задържа топлината добре. Тухлените стени са много по-издръжливи, но за да се поддържа оптималната температура, дебелината им трябва да бъде много солидна.

И така, полагането в 2 тухли (ширина на стената 53 см) по отношение на топлопроводимостта съответства на дървена греда с напречно сечение 15/20 см. Не е трудно да се отгатне коя от тези стени ще бъде по-евтина. Следователно дървото е несъмнено по-печеливш материал за изграждането на частна къща. Но в региони с топъл климат, където да се запази хладно през лятото и топло през зимата, 5-сантиметров слой изолация е достатъчен, няма фундаментална разлика от това да се изгради къща. В тези условия и тухла, и дърво ще работят еднакво добре.

Ако в зидарията на тухлена стена е използван материал с доста лошо качество, той със сигурност ще бъде хигроскопичен. Всяка тухла абсорбира влагата, но нискокачествената има по-рохкава структура, така че тя я абсорбира от въздуха в значително количество. Предприемачът трябва да разбере, че мокрият порест камък не може да задържа топлина. Следователно къща, изработена от такъв материал, ще бъде студена. Когато купувате тухла, трябва да се уверите в нейното високо качество. В противен случай разходите за изолация и отопление на дома ще бъдат много значителни.

Дървената къща е много по-малко излечена от тухлена. Ако каменна сграда не се нагрява известно време, тогава ще отнеме много време, за да я загреете. Ето защо е желателно да се отопляват тухлени къщи в автоматичен режим. С дървесината ситуацията е много по-проста: студът ще се затопли след няколко часа.