Logo decormyyhome.com

Какъв е съставът на тъмния сапун за пране

Какъв е съставът на тъмния сапун за пране
Какъв е съставът на тъмния сапун за пране

Съдържание:

Видео: Сапуни и синтетични миещи вещества 2024, Юли

Видео: Сапуни и синтетични миещи вещества 2024, Юли
Anonim

В състава си сапунът е смес от калиеви или водоразтворими натриеви соли на по-високи мастни киселини и различни добавки. Тъмният сапун за пране, използван за миене на съдове и пране на тъкани, е домакински химически продукт. И така, какво точно е включено в състава му?

Image

Суровини за сапун за пране

При производството на тъмен сапун за пране производителите използват различни суровини, които значително влияят на органолептичните му характеристики - миризма, цвят, миещ ефект и т.н. В допълнение към него могат да се добавят остатъци от наситени или ненаситени мастни киселини.

Обикновено наситените мастни киселини като стеаринова, лауринова и палмитинова киселини са част от сапуна - те придават на сапуна добри пенещи и измиващи свойства, твърдост и разтворимост в студена вода. Ненаситените мастни киселини (олеинова, линолова и линоленова) придават на сапуна за пране маслена или течна текстура, лесно окисляване и сапун в студена вода.

Източникът на мастни киселини са органични, естествени мастни суровини от растителен / животински произход, както и заместители на мазнините.

За производството и последващата продажба на тъмен сапун за пране се използват само технически животински мазнини, получени от суровини, неподходящи за храна. Ако е необходимо, те се дезодорират и избелват. При производството на сапун, освен агнешко, свинско и говеждо масло, могат да се използват мазнини от риба и морски животни.

Суровината от растителен произход в сапуна е представена от саломи, продукт на водородното насищане на двойни връзки на ненаситени мастни киселини, открити в течни растителни мазнини. Тъмният сапун за пране е направен от технически саломи. В допълнение към тази суровина, производителите добавят в сапуна за пране сапунени запаси от леки масла и мазнини, заместители на мазнини, колофон, нафтенови киселини и неорганични суровини.