Logo decormyyhome.com

Когато цикламените цъфтят

Когато цикламените цъфтят
Когато цикламените цъфтят

Видео: Помогнете на цветята си да цъфтят 2024, Септември

Видео: Помогнете на цветята си да цъфтят 2024, Септември
Anonim

Цветето, което гърците нарекли цикламено, е многогодишно. В саксийната част растението образува кръгла кора. За разлика от повечето други цветя, цикламените не искат да цъфтят през лятото.

Image

Ще ви трябва

  • - цикламен;

  • - цъфтящ календар.

Инструкция за употреба

1

Цикламените прекарват около половин година в сънливост. Изхвърляйки цветя и листа, той концентрира цялото си съществуване в грудка.

2

Цикламените цъфтят през зимата, когато всички други растения заспят. Понастоящем има толкова малко ярки цветове, всички цветя на закрито се възстановяват за зимата, така че цикламените по това време служат като истинска радост за всички ценители на красотата. Популярността на това растение нараства все повече и повече - понякога цветята на цикламените се сравняват с екзотични пеперуди, които вихрят над сърцевидните тъмнозелени листа.

3

Цикламените цветя са заострени, леко огънати назад. Оцветяването на цветята може да бъде различно: това е лилаво и бяло, розово или червено във всички нюанси, лилави цветя, понякога има хибриди, които имат красиви махрови венчелистчета. Цикламените листа са разположени на дълги дръжки, те имат декоративен сребристо-сив цветен модел. Цъфтящият цикламен може да продължи доста дълго - той започва от около втората половина на октомври и може да продължи с внимателна грижа до края на март.

4

Когато избирате циклама, обърнете внимание на листата на растението и неговите грудки. Листата трябва да са непокътнати, без изсъхнали места и летаргия. Огледайте грудката за признаци на гниене, набръчкани участъци. По-добре вземете цикламена през есента, когато цъфтежът му току-що е започнал. Добре е, ако избраното растение има много пъпки.

5

Едно от основните условия, които трябва да се спазват при грижата за цикламена, е прохладата. Желателно е да се поддържа температура на циклама от дванадесет до петнадесет градуса над нулата. Растението трябва да осигурява добро осветление, но директната слънчева светлина е противопоказана.

6

Осигурете грижи за растенията дори след приключване на цъфтежа. Изсъхналите листа и цветята на цикламена отпадат. Ако нещо остане на грудката, отстранете всичко механично, тоест внимателно изрежете с ножица. Когато правите това, опитайте се да не повредите корена. Намалете поливането на растението, то трябва да бъде преместено на хладно, засенчено място. Сигурен знак, че растението е добре понасяло периода на сън и е на път да се „събуди“ е появата на листа по грудката.

Обърнете внимание

Няма специални затруднения в грижата за цикламените. Ако спазвате всички правила и внимателно го наблюдавате, растението ще може да угоди на собствениците с цъфтежа си в продължение на около двадесет години.

Полезни съвети

Не заравяйте грудката на растението в земята - една трета от него трябва да бъде оставена на повърхността. Голяма саксия за цикламени няма да работи - те ще цъфтят в тях много лошо, а понякога грудките дори ще изгният.