Logo decormyyhome.com

Какво лепило да лепи тапет

Какво лепило да лепи тапет
Какво лепило да лепи тапет

Съдържание:

Видео: Поставяне на тапети 2024, Септември

Видео: Поставяне на тапети 2024, Септември
Anonim

Стикер тапет - въпрос, изискващ внимание към детайлите. Дори красивите, висококачествени и скъпи тапети в крайна сметка ще се набръчкат, балончетата или ще се отдалечат от стените, ако ги залепите под течение, с висока влажност, не подготвите стената или просто изберете неправилното лепило.

Image

Целият асортимент от лепило за тапети, представен в магазините, може да бъде разделен на две групи: универсални съединения и специализирани лепила, предназначени за определени видове тапети.

Лепило за хартиени тапети

Такова лепило е предназначено за всички видове хартиени тапети (еднослоен, структурен, дуплекс, пяна и пяна). Съставът на сухи смеси включва модифицирано нишесте, както и противогъбични добавки. Всъщност такива композиции са нишестена паста, добре позната на по-старото поколение, която се използва за тапетиране в продължение на много десетилетия. Единствената разлика е наличието на противогъбични добавки и лекотата на приготвяне: достатъчно е сухата смес да се изсипе на тънка струя в хладна вода, като се бърка непрекъснато, и изчакайте няколко минути.

Също така в магазините можете да намерите готова за употреба паста за хартиени тапети. По състав той е подобен на сухите смеси.

Лепило за винил и нетъкан тапет

Съставът на това лепило е подобен на лепилото за хартиени тапети, но обикновено включва и метил целулоза, което увеличава вискозитета на състава: това е, което ви позволява да работите с тежки тапети. Понякога антисептичните добавки са включени в лепилото за винил - те спомагат за предотвратяване на гниене, което е особено важно в случаите, когато става въпрос за довършване на влажни помещения с миещи се тапети.

За залепване на тапети, устойчиви на влага, можете да използвате строително лепило PVA, което също съдържа антисептични добавки и осигурява добро сцепление с повърхността.

Универсално лепило

Съставът на универсалното лепило, като правило, е същият като този на лепилото за хартиени тапети, без подсилващи добавки. Ето защо, въпреки уверенията на производителите за неговата универсалност, е по-добре да не го използвате за тежки винилови, влагоустойчиви и нетъкани тапети: специализирани състави ще бъдат по-ефективни в такива случаи. За други видове тапети е доста подходящ. Универсалните лепила са предназначени за използване в различни концентрации (пропорциите за различните видове тапети са посочени на опаковката), общият принцип е следният: колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да бъде лепилото.

Съставът на универсалното лепило често включва индикаторни добавки, които придават на състава розов, лилав или лилав цвят, което ви позволява да контролирате равномерността на нанасяне на лепило върху тапета. В същото време лепилото бързо избледнява на светлината и става прозрачно. Това улеснява работата, но ако тапетът е много лек и лепилото е поставено плътно, накрая може да се появят петна по ставите.