Logo decormyyhome.com

Каква е ползата от алое за стайно растение

Каква е ползата от алое за стайно растение
Каква е ползата от алое за стайно растение

Съдържание:

Видео: 10 ЛЕСНИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ СТАЙНИ РАСТЕНИЯ | Грижа за начинаещи | НАЙ-НЕПРЕТЕНЦИОЗНИТЕ РАСТЕНИЯ ЗА ДОМА 2024, Септември

Видео: 10 ЛЕСНИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ СТАЙНИ РАСТЕНИЯ | Грижа за начинаещи | НАЙ-НЕПРЕТЕНЦИОЗНИТЕ РАСТЕНИЯ ЗА ДОМА 2024, Септември
Anonim

Хората знаят за лечебните свойства на растението алое от няколко хилядолетия. Алое е било използвано за борба с много заболявания от древните лечители. И сред много националности алоето се е смятало за свещено растение.

Image

Легендата за животворния сок

Известни са повече от 350 вида алое - вечнозелена сочна, която естествено расте в райони със сух и горещ климат. Някои сортове алое могат да достигнат височина десет метра. Разбира се, отглеждат се закрити видове, които не са повече от два метра. Най-често алое дървото се култивира като стайно растение. Растението се нарича по различен начин от агавата, защото в домашното цветарство е почти невъзможно да се изчака неговият цъфтеж.

Има древна легенда за животворния сок на растението. Преди много години под горещото африканско слънце израсна високо, осеяно, незабележимо алое. Нямаше цветя и никой не му обръщаше внимание. Алое прекара време, разглеждайки шарки в пясъка и белите облаци, плаващи в синьото небе. Не му пукаше за умни съседи с цветя. Но веднъж видя красива роза и се влюби в нея без спомен. Гордата жена не отговори на любовта му, тя само презрително погледна грозните му тръни и усукана фигура и се обърна. Алое страда дълго, слушайки подигравките на съседните цветя. И тогава, излекуван от несподелена любов, тя процъфтява. А цветята на Алое бяха толкова красиви, че дори роза избледня преди нейния блясък. А плътните листа от алое бяха пълни с животворни сокове за радост и пълнота на живота.

Ползите от алое

Това е просто легенда. Но надценяването на полезността на растението е трудно.

Алое притежава антибактериални, противовъзпалителни, заздравяващи рани, холеретични, противогъбични свойства. Засилва секрецията на храносмилателните жлези, възстановява увредените тъкани и повишава имунитета.

Сокът от това растение помага за борба със стрептококи, стафилококи, дифтерия, коремен тиф и дизентерия.

Редовната употреба на сок от алое в козметологията има тонизиращ, подхранващ и овлажняващ ефект върху всяка кожа. Той е в състояние да регенерира тъканите на кожата, изглажда бръчките и облекчава възпалението в проблемните зони на кожата.