Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за ламиниран паркет

Как да се грижим за ламиниран паркет
Как да се грижим за ламиниран паркет

Видео: Как Правильно Мыть Ламинат, Чтоб не Было Разводов и Следов, Лайфхак, Лайфхаки 2024, Юли

Видео: Как Правильно Мыть Ламинат, Чтоб не Было Разводов и Следов, Лайфхак, Лайфхаки 2024, Юли
Anonim

Ламинатът е доста популярен материал за подови настилки, който е издръжлив и има много положителни характеристики. Ламинираните подове са доста лесни за почистване. Има обаче някои особености.

Image

Не използвайте абразивни частици за почистване на подове от ламината, тъй като те могат да надраскат ламината. Ако такъв под е леко измит и също така просто вакуумиран, тогава експлоатационният му живот ще бъде от 10 до 25 години. Но под влиянието на влажността и температурните колебания покритието може да се деформира и експлоатационният живот се намалява. За да ламинатът да не загуби девствения си красив външен вид и отлични свойства, е необходимо да запомните няколко правила.

Химическото почистване трябва да предотврати навлизането на пясък и мръсотия в ламината. Трябва да измиете ламината с топла вода и след това да го избършете на сухо. По време на мокро почистване водата трябва постоянно да се променя, като не позволява да се замърси. Не използвайте полиране или восък. Ако разлеете нещо на пода, покрито с ламинат, трябва незабавно да го избършете на сухо. Когато обработвате подове, използвайте само меки тъкани. Не е необходимо да намокрите силно пода, тъй като това води до набъбване на ламината.

Панелите могат да загубят първоначалния си вид от силни замърсявания, а грубите частици увреждат покритието, оставяйки драскотини. За да избегнете това, можете да поставите килим или килим върху ламината и да прикрепите специални протектори към краката на дивани, столове и маси.

Ако върху ламината са се появили драскотини, тогава в специализиран магазин можете да закупите специална замазка. Ако драскотините са достатъчно дълбоки, по-добре е да смените дъската на нова.

Ако разлеете боя или масло върху ламината, можете да го почистите с препарат за отстраняване на лак за нокти или със специално решение за ламината.

Плодовият сок, доматеното пюре, сиропът, виното се отмиват с почистващо средство. Лепилната дъвка или капки восък първо трябва да се охладят и след това внимателно да се изстържат от повърхността, след което да се избърше ламинатът с кърпа, навлажнена с топла вода.