Logo decormyyhome.com

Как да използвате аспирин в домакинството: 6 начина

Как да използвате аспирин в домакинството: 6 начина
Как да използвате аспирин в домакинството: 6 начина

Съдържание:

Видео: The secrets of learning a new language | Lýdia Machová 2024, Септември

Видео: The secrets of learning a new language | Lýdia Machová 2024, Септември
Anonim

Вероятно има таблетки аспирин във всеки дом за лекарства. Този прост и евтин инструмент не само облекчава треската и облекчава главоболието, бори се с настинки или махмурлук и помага в борбата с акне и мазоли. Аспиринът може да се използва и в домакинството - като белина, средство за отстраняване на петна или почистващо средство.

Image

Как да премахнете петна от пот и други органични замърсители с аспирин

Използвайки ацетилсалицилова киселина, лесно можете да се отървете от петна от пот по дрехите. Аспиринът също така работи добре с дрехи, оцветени с кръв или урина.

За да се отървете от такива петна, две или три таблетки обикновен (не ефервесцентен) аспирин се разтварят в ½ чаша вода, накисват се в получения разтвор със замърсени места и се оставят за 2-3 часа. Тогава замърсените неща се измиват както обикновено.

Ако петното е старо, вкоренено - можете да използвате по-тежък метод, като използвате аспирин в "концентрирана" форма. За да направите това, няколко таблетки трябва да се натрошат на прах, добавете лъжица или две вода и нанесете получената каша върху мръсотията, оставяйки я да действа 15-20 минути. Въпреки това, при цветни елементи, този метод трябва да се използва с повишено внимание - цветът на тъканта може да страда.

Как да избелите бельо с аспирин

Ацетилсалициловата киселина може да се използва и като лек белина: това доказано народно лекарство ще ви помогне да възстановите свежестта на сивото или жълтото бельо, без да разрушите тъканта.

За тези цели също не си струва да използвате ефервесцентен аспирин: витаминните добавки, включени в състава му, няма да помогнат дрехите да си върнат първоначалния цвят, а само ще направят процеса на избелване по-скъп.

Image

За да избелите бельо с аспирин, разтворете 4 стандартни таблетки в пет литра топла вода. За да опростите процеса, първо можете да разтворите аспирина в малко количество гореща вода и след това изсипете получения продукт в таза. Накиснете нещата за 2-3 часа, можете да ги оставите през нощта и след това да измиете.

Можете също така да използвате аспирин за измиване в пералня - смачкайте няколко таблетки и ги поставете в отделението за предварително промиване. Можете да добавите малко количество прах за пране.

„Консервативен“ за букет

Свойството на аспирина да удължава живота на нарязаните цветя е широко известно. Половината от таблетката, разтворена в литър вода, ще омекоти и дезинфекцира водата и ще предотврати разпадането на стъблата - в резултат букетът ще продължи по-дълго, в допълнение, миризмата на гниеща зеленина няма да се смесва с миризмата на цветя. Трябва да добавяте аспирин при всяка смяна на водата.

Image

Как да измием тясна ваза или графин с аспирин

От вътрешната страна на стените на вази за цветя, кани, графини и други водни съдове често се образува сивкаво покритие, от което е много трудно да се отървете. Особено, ако е много тясна и не ви позволява правилно да миете вазата, ръчно или с миялна машина.

Аспиринът също ще помогне да се отървете от замърсяването. Но този път е по-добре да използвате ефервесцентни таблетки. Когато напълните ваза с топла вода и пуснете хапче там, получените въздушни мехурчета „масажират“ повърхността, действайки като вид четка, а ацетилсалициловата и лимонената киселина, които съставляват таблетката, ще помогнат за разтварянето на плака. След 10-15 минути старателно изплакнете вазата под течаща вода - и оценете ефекта.

Image

Аспирин за рутинно почистване на тоалетната

По същия начин с помощта на ефервесцентния аспирин можете да "освежите" тоалетната чиния - хвърлете в нея таблетка аспирин и изплакнете водата след 10 минути. Това ще помогне да се премахне плаката, образувана по стените и да се върне тоалетната в белота - и в същото време да се проведе антибактериално лечение.

Това средство обаче трябва по-скоро да се отдаде на превантивния, който позволява да се поддържа чистотата на санитарните изделия: аспиринът не може да се справи със силни отлагания от жълт и кафяв цвят, ще е необходимо да се прибегне до по-концентрирани мощни средства.

Image