Logo decormyyhome.com

Какво е акрилни влакна

Какво е акрилни влакна
Какво е акрилни влакна

Съдържание:

Видео: Stenliyarn Merino Cake 2024, Септември

Видео: Stenliyarn Merino Cake 2024, Септември
Anonim

Акрилът е изкуствено влакно, сходно по свойства на вълната и първоначално е създаден като заместител на него. Акриловите влакна са произведени от акрилонитрилов полимер, обикновено с добавяне на малко количество други химикали, които подобряват способността за абсорбиране на багрила. Облекло, домашно обзавеждане и някои промишлени стоки са изработени от акрилни влакна.

Image

История на материалите

За първи път акриловите влакна са получени в лабораторията на американската химическа компания DuPont. Новото вещество, което първоначално беше наречено Fiber A, беше разработено като синтетичен аналог на вълна и имаше за цел да го замести. През 1950 г. материалът е пуснат в производство в завод в Камдън, Южна Каролина под марката Orlon.

DuPont първоначално произвежда материал от нишки от нишки. Продажбите обаче бяха разочароващи. Нишките бяха слабо оцветени. Техният естествен жълтеникав сив цвят беше подходящ само за маркировки на прозорци и завеси.

От май 1952 г. в същата фабрика е установено производството на орлон под формата на щапелно влакно, подобно по структура на вълна. Идеята беше успешна. През петдесетте години на мода влязоха дамски пуловери, изработени от този материал. Скоро годишните продажби на влакна надхвърлиха милион долара.

През шестдесетте години нови сортове акрилни влакна са активно разработени, за да отговорят на специфичните нужди. Предлагаха се нови комбинации от тъкани, влакна за килими. Тези усилия, съчетани с развитието на европейския пазар, позволиха да се поддържа високо търсене на акрилни влакна до края на седемдесетте години.

Днес производството на акрилни влакна е съсредоточено главно в Югоизточна Азия, Турция и Латинска Америка. Редица европейски производители, по-специално Dralon и Fisipe, също продължават да работят. В родината на акрилните влакна - Северна Америка - нейното освобождаване е спряно в началото на деветдесетте години.