Logo decormyyhome.com

Кои домакински уреди използват хафний

Кои домакински уреди използват хафний
Кои домакински уреди използват хафний

Съдържание:

Видео: What is energy efficiency? (subtitles BG) 2024, Юли

Видео: What is energy efficiency? (subtitles BG) 2024, Юли
Anonim

Хафний е рядък метал с редица ценни свойства. Използва се в ядрената промишленост, на негова основа се правят мощни радио тръби. В ежедневието е изключително трудно да се срещнеш с хафний.

Image

Хафний е много рядък метал. Един тон земна кора съдържа само четири грама хафний. Единственият начин за получаването му е чрез преработка на циркониева руда и някои други минерали. Конвенционалните циркони съдържат до 4 процента хафниев оксид. За да се получи този рядък метал, цирконите се разтварят във врящи киселини.

екстракция

Най-богатата страна на хафний е Австралия. Тук са концентрирани над 600 тона от този метал. Общите запаси на хафний на планетата се оценяват на 1000 тона. В Русия също има много хафний - той се намира в минерали като гранит, баделейлит, лопарит и др.

Свойствата

Външно хафниумът изглежда като лъскав метал със сребрист оттенък. Хафний е много огнеупорен и има висока способност да улавя топлинни неутрони.

Хафниумът е достатъчно химически инертен. На повърхността му се образува оксиден филм, който го предпазва от действието на агресивни среди. Хафниумът се разтваря най-добре в силни киселини - азотна, флуороводородна и акварегия.