Logo decormyyhome.com

Колко да запазите сметките за комунални услуги

Колко да запазите сметките за комунални услуги
Колко да запазите сметките за комунални услуги

Съдържание:

Видео: По колко харчат на месец едни от най-известните холивудски звезди? 2024, Юли

Видео: По колко харчат на месец едни от най-известните холивудски звезди? 2024, Юли
Anonim

Разписките, разбира се, трябва да се съхраняват, защото те са документ, потвърждаващ факта на плащането за определена услуга. В случай на спор с доставчика или загуба на преведените средства, разписката е доказателство, че плащането е извършено, както и от кого и по кое време.

Image

Какво е разписка и какво трябва да се посочи в нея

Разписките за сметки за комунални услуги се издават в съответствие с формата, одобрена от закона. Всички видове плащания са описани подробно и всяко от тях трябва да бъде подчертано в отделен ред - електричество, газ и вода, отопление и други услуги (почистване на територията на къщата, входове, ремонтни дейности). В допълнение към цифрите, отразяващи предишните показатели на счетоводните устройства и текущите, те като правило посочват потребителските норми, установени от регионалните власти, ако е приложимо по местоживеене на платеца. Също така в разписката трябва да се посочи личният код (набор от номера) на платеца за услуги, с помощта на който той може да плаща от всеки банков терминал, дори без формуляр под ръка. В допълнение към плащането и личната информация в разписката са посочени телефонните номера на доставчиците на услуги, управляващата компания и други органи.

Период на съхранение на разписки

Законодателството не определя сроковете за съхранение на разписки, потвърждаващи плащането на комунални сметки. Но при повечето от тях има забележка, че се препоръчва да не ги изхвърляте 3 години. Това се дължи на факта, че отнема толкова време максималната давност. Тоест компаниите, които предоставят услуги и контролират плащането им, могат да предявяват претенции само за дълг през този период от време.

Но на практика се случва и исканията да бъдат удовлетворени от съда след 3 години. Това е позволено, ако по време на процеса се установи, че давността е прекъсната по някаква причина или може да бъде удължена, в съответствие с приложимото законодателство. Адвокатите, които се занимават с комунални услуги и плащат за услуги, предоставяни от подобни компании, препоръчват да съхраняват разписки поне 5 години. Това ще позволи на потребителя да избегне несправедливи обвинения срещу него и да защити правата му.