Logo decormyyhome.com

Замазка и мазилка - каква е разликата

Замазка и мазилка - каква е разликата
Замазка и мазилка - каква е разликата

Съдържание:

Видео: Оформяне на под със саморазливна замазка 2024, Юли

Видео: Оформяне на под със саморазливна замазка 2024, Юли
Anonim

Шпакловката и мазилката са строителни материали, които се използват широко за декориране на стени и тавани на различни помещения. На пръв поглед тези материали са много сходни. Но те служат за решаване на различни проблеми.

Image

Какво е мазилка

Мазилката е смес, използвана за изравняване на стени и тавани. Използва се за коригиране на значителни нередности. Един слой, който може да се нанесе с едно движение, може да бъде няколко сантиметра.

Това се постига благодарение на големите гранули, които са част от мазилката. Колкото по-големи са, толкова по-гъста може да се нанесе сместа върху стената.

Класическата мазилка се прави от смес от пясък, цимент и вода. Стандартните пропорции са три части пясък на една част от цимент. Омесването на такова решение е доста трудоемък процес, който изисква прилагане на значителни физически сили.

Използването на смеси от този тип е оправдано само за големи обеми мазилка. Такава смес е по-евтина от готовата гипсова мазилка. При работа цименто-пясъчните смеси не са много удобни.

Днес много по-широко използвани готови смеси за мазилки на базата на гипс. Работата с тях е много по-удобна. Достатъчно е да изсипете съдържанието на торбата в контейнера, да добавите количеството вода, посочено в инструкциите, и да омесите, като използвате специален миксер. След няколко минути сместа е готова за работа.

Гипсовата мазилка се нанася по-лесно върху стената и по-лесно се изравнява. Времената за сушене и втвърдяване са много по-кратки от тези на цимента. Това ви позволява значително да ускорите работния процес.

За да създадете равномерна равнина с помощта на мазилка, се използват специални водачи - гипсови маяци. Използвайки строителен шум и ниво, маяците се монтират строго вертикално. Освен това те трябва да са в една и съща равнина.

Фарове се използват като опорна точка за правилото при изравняване на стената. Мазилката се хвърля в пространството между водачите, след което излишъкът, който стърчи отвъд маяците, се отрязва от правилото. Тогава повърхността се изравнява.