Logo decormyyhome.com

При каква температура умират патогенни бактерии

При каква температура умират патогенни бактерии
При каква температура умират патогенни бактерии

Съдържание:

Видео: Какво е стафилококов ентерит? | Болести на стомашночревната система | NCLEX-RN | Кан Академия 2024, Юли

Видео: Какво е стафилококов ентерит? | Болести на стомашночревната система | NCLEX-RN | Кан Академия 2024, Юли
Anonim

Причината продуктите да се влошат се дължи на патогенни бактерии и микроорганизми, които влизат в тях от въздух, вода, от повърхността на почвата и по време на обработката. Провокирайки развитието на анаеробни (гнилостни) процеси, патогенните бактерии са в състояние да поддържат жизнеспособността си за много дълго време, превръщайки се в причина не само за инфекциозни заболявания, но и за хранителни отравяния. Затова продуктите по време на дългосрочно съхранение, за да се запази свежестта им, трябва да бъдат подложени на термична обработка.

Image

Как да се предотврати развитието на патогенни бактерии

Този тип микроорганизми са със завидна плодовитост и могат да удвоят количеството си на всеки 20 минути. За това в допълнение към хранителната среда - храната - бактериите изискват определени условия: влажност и доста широк температурен диапазон - от +5 до 63 ° C, докато най-удобната температура за тях е стайната температура.

Следователно, ако не убиете патогенните бактерии, можете поне да спрете тяхното възпроизвеждане, като поставите продуктите в такива температурни условия, при които този процес е напълно инхибиран. Ако съхранявате продукти при температури над 0 ° C, но под 5 ° C или ги загрявате при температури над 63 ° C, не само можете да ги запазите свежи за дълго време, но и да запазите всичките им полезни свойства.

За да замразите или изпържите?

В този случай, когато сте решени и не се борите срещу патогенни бактерии цял живот, но за смъртта, ниските и високите температури ще ви помогнат в това. Температурата, при която умират определени бактерии, ще зависи от техния вид или вид. Повечето бактерии и прости микроорганизми умират, ако ги държите 10 минути при температура 70 ° C, но някои вируси оцеляват дори след продължително кипене във вода, температурата на която е 100 ° C. Ако използвате режима на стерилизация в автоклав при температура 165-170 ° С, всички спори и микроорганизми ще умрат за 1 час. Някои особено упорити вируси, образуващи спора, издържат няколко десетки минути при температура 200 ° C.

Микроорганизмите се адаптират лесно към ниски температури. Има такива, които запазват жизнеспособността си при температури от -20 до -45 ° C, но в същото време, естествено, развитието на патогенни микроорганизми не се случва. Психрофилните микроорганизми умират при температури под -5 или -7 ° C. Най-устойчивите на замръзване плесен и мая, те не умират напълно, като същевременно поддържат способността да се възпроизвеждат, когато се прехвърлят на по-благоприятни условия. Бактериите, които не образуват спори, умират най-бързо при ниски температури.

Ако замразите бавно храните, бактериите ще загинат в голям брой, тъй като получените ледени кристали ще унищожат тяхната протоплазма и клетъчните мембрани. Следователно при температура -3 или -4 ° С микроорганизмите умират в по-голям брой, отколкото при по-ниските. Установено е, че при температура от -5 до -10 ° C оцеляват само 2, 5% от бактериите, при -15 ° C - повече от 8% и ако ги поставите веднага в камера с температура -24 ° C, 53% от микроорганизмите ще оцелеят.

Свързана статия

Грамицидин С: инструкции за употреба, индикации, цена