Logo decormyyhome.com

Правилно пране на спално бельо: честота, почистващи препарати, режими на пране

Правилно пране на спално бельо: честота, почистващи препарати, режими на пране
Правилно пране на спално бельо: честота, почистващи препарати, режими на пране

Съдържание:

Anonim

Чистата постеля е едно от условията за здравословен сън. И дори ако човек старателно се къпе преди лягане, сутрин леглото му вече няма да бъде стерилно чисто. Мъртвите кожни клетки се натрупват върху бельо - храна за акари в леглото, пот, прахови частици и много други. Правилното пране на спално бельо ви позволява да осигурите хигиена - и в същото време не води до бързо износване на тъканта.

Image

Колко често да миете спално бельо

Санитарните разпоредби за деца и лечебни заведения препоръчват смяна на постелки, когато стане замърсена, но поне веднъж седмично. Същата периодичност може да се поддържа у дома - за една седмица бельото губи свежестта си, но все още няма време да се омазнява и в резултат лесно се измива.

През зимата, когато човек се поти по-малко, а пижамите и топлите нощници се използват за сън, спалното бельо може да се сменя веднъж на две седмици. Между другото, в много европейски страни е обичайно да сменяте спалното бельо на всеки 10-14 дни, но там въздухът първо се излъчва и второ, температурата на въздуха в спалнята често е по-ниска от обичайната за руснаците.

Калъфките за възглавници, които влизат в контакт не само с кожата, но и с косата (особено ако косата е мазна), обикновено се замърсяват по-бързо - особено след като в този случай остатъците от нощни кремове, декоративна козметика и др. Могат да се натрупат върху тъканта. В този случай тъканта е в контакт с кожата през цялата нощ. Затова е по-добре да сменяте калъфките за възглавници по-често - веднъж на 2-3 дни.

Image

Леглата на трескави пациенти се измиват най-добре след един ден употреба. Ако това не е възможно, трябва да поставяте поне ежедневно чиста калъфка върху възглавницата.

Подготовка на пране за пране

Спалното бельо не се препоръчва да се пера с дрехи, носни кърпи или кухненски кърпи. Преди да изпратите бельо до пералнята, той се сортира:

  • по вид плат (режимът на пране за различните комплекти може да е различен);
  • според степента на оцветяване на тъканта (бялото и светлината трябва да се мият отделно от цвета, дори ако това са елементи от един и същи комплект);

  • според степента на замърсяване (само леко напоени чаршафи, тогава няма нужда да се мият в интензивен режим, това ще доведе до преждевременно износване на тъканта).

Покривките, калъфките за възглавници или матраците обикновено се обръщат навътре преди измиване - това ще се отърве от мръсотията, натрупана в ъглите.

Ако има петна (например кръв) върху листове от цветни деликатни тъкани, те трябва да бъдат третирани с средство за отстраняване на петна преди измиване. Замърсените памучни или ленени чаршафи не изискват такова лечение - това ще бъде достатъчно за регулиране на режима на пране.

Image

Как да изчислим теглото на прането

Пералнята има ограничения за зареждане - те се изчисляват според теглото на сухото пране. Освен това, ако говорим за пране на чаршафи и завивки - трябва да имаме предвид, че това са доста обемни продукти. И така че те да се разтеглят добре, по-добре е машината да не се зарежда напълно: теглото на сухото пране трябва да бъде около един и половина пъти по-малко от максималното натоварване.

Прогнозно тегло на спално бельо:

  • покривало за едно и половина завивка - 500-700 грама,
  • калъфка за възглавница - 200 грама,
  • листът е 350-500 грама.

На какво и при каква температура се облича спалното бельо

Преди автоматичните перални да станат широко разпространени, бельото обикновено се мие в много гореща вода и често се вари, за да избели и допълнително дезинфекцира. Сега няма нужда от такова "сурово" измиване - модерната технология в комбинация със съвременните перилни препарати ви позволява да перете дрехи при по-ниски температури, което гарантира по-добра безопасност на тъканта.

Оптималната температура за пране на леко бельо и спално бельо, изработени от дебели памучни тъкани, може да се счита за 60 градуса - тази температура е достатъчна за дезинфекция, а ефективността на прането е доста висока. Ако желаете, можете да перете такива тъкани при по-високи температури - прането е по-добре дезинфекцирано, но прането ще се износва по-бързо. За измиване на такива продукти можете да използвате прах за бяло бельо или универсален прах. За да измиете силно замърсено пране (включително чаршафи с петна), можете да използвате прахообразни избелители или подобрители на почистващи препарати, както и течни избелвачи за перални машини.

Цветното спално бельо и деликатното бельо се перат на 30-50 градуса. За цветно бельо се използват продукти за цветни тъкани (маркирани с Цвят на опаковката). Можете да използвате течни шампоани за измиване - те са предназначени за употреба при ниски температури и перате дрехите достатъчно добре. Силно замърсеното пране е предварително накиснато или предварително измито. Препоръчително е да гладите дрехи, които се измиват при ниски температури преди употреба - дори и да не сте почитател на чаршафите за гладене.

За да измиете бебешкото спално бельо, използвайте почистващи препарати за пране на детски неща. Обикновено бебешките дрехи са изработени от естествени материи, което ви позволява да го перете при доста високи температури.

Точните препоръки за пране на спално бельо се съдържат на етикетите на продуктите или опаковката на опаковката - тя показва препоръчителната температура на пране, режим на сушене, възможността или невъзможността за използване на избелвачи и т.н. Ако говорим за скъп комплект от нежни тъкани или цветно бельо с обемни шарки - по-добре е да се запознаете с препоръките и да ги следвате.

Image

Как да перете спално бельо в пералня: режими за различни видове плат

Повечето съвременни перални машини ви позволяват да задавате допълнителни функции, да регулирате степента на извличане и т.н., което ви позволява да изберете оптималния режим на пране на постелки, в зависимост от характеристиките на тъканта.

  • Лен - 60-95оС, възможно е накисване или предварително измиване, силно извличане;

  • Лек калико, перкал, ранфорс - 60-95 ° C, възможно е накисване или предварително промиване, всякакъв режим;

  • Sateen, poplin - 40-60 ° C, възможно е накисване или предварително измиване, всякакъв режим;

  • Цветен синт - 40 ° C, без използване на белина, екстракция със средна интензивност;

  • Батист, бамбук - 30-40оС, деликатен режим без въртене или с ниско въртене;

  • Полиестер или памук с добавка на полиестер - 40 ° C, деликатен или синтетичен режим, възможно е накисване, двойно изплакване;

  • Коприна - 30 ° C, деликатен режим на измиване (режим на коприна), специални леки почистващи препарати и балсам, ниско въртене или без спин Внимание! Непременно се запознайте с етикета: за някои продукти от коприна е посочено само химическо чистене.

Image